Поли Паскова: Фолклорът е нашият стълб към небето

Поли Паскова: Фолклорът е нашият стълб към небето | StandartNews.com

Всичко във Вселената е звук и вибрация, казва известната певица, която излиза за концерт на 7 октомври в НДК

Поли Паскова е от арт дамите, които фанатично синхронизират всичко - от детайлите до събитията. Тя реди пъзела на живота и изкуството си с доста бесен за умерените личности темперамент. На 7 октомври прави грандиозен концерт в зала номер едно на НДК. За да напълни душата на феновете с фолклор - и автентичен, и авторски, и страхотно енергизиращ, и баладичен... Песните в музикалното пътешествие са от всички етнографски области - от македонски, родопски и шопски до Ганкиното и Дунавското хоро. Посланията за любов и светлина са недвусмислени - те присъстват във всяка дума и нота на Паскова. За финала Поли е запазила някои от най-големите си бисери. Между тях е "Сега съм тук" на българка, която живее и работи от дълги години в Лондон. Росица Узунова е посветила текста и музиката на по-възрастните емигранти, които изпращат парите си у дома, за да могат децата им да учат и да останат в родината. Нейните са студенти, а тя чисти къщи в Англия, за да ги издържа в България.

"В мига, в който ми даде песента и започнах да я репетирам, останах разтърсена като от ток. Хлипах до разтреперване. При първите три-четири изпълнения пред публика се тресях с всички - защото хората не спираха да плачат. Това е добре - така чистим греховете от себе си", убедена е Поли. Росица тези дни й казала, че "Сега съм тук" се върти с огромен успех сред сънародниците ни на Острова.

В НДК ще звучи и хит на босненската композиторка Ясмина Яксич - "Плаче сърцето". "Добре е хората да знаят, че понякога и ние излизаме на сцената с кървяща душа. Неотдавна трябваше да пея след 40-ия ден от смъртта на баща ми. А се налагаше да се усмихвам и да веселя другите". Парчето е от албума с български народни песни, който Поли записва в Сърбия - уникален за Балканите и не само успех.

Пробивът й на тамошния пазар е равен на сензация

Защото съседите не пускат чужди изпълнители толкова гостоприемно, колкото ги посрещаме тук.
На седмата година от началото на музикалната си кариера Поли прави концерта "Свята земя, българска". Признава, че е бил истински тест за нея - къде се намира, коя е тя, дали столицата ще я обикне така, както еуфоричната провинция. Тогава успехът е огромен. Тук и сега, след 13 години опит и емоции, Паскова отново ще бъде в НДК - за "Песни с благослов".

"Вярвам, че те са изпълнени с любов, сътворени с вяра, наситени с истина. Убедена съм в тяхното въздействие. Убедена съм, че всичко във Вселената е звук и вибрация. Че ние, като изпълнители на народните песни, изиграли неописуема роля в запазването и съхраняването на нацията, би трябвало да носим и излъчваме магията и тайнството на фолклора. Той е енергийният стълб на България, който я извисява към Космоса. В трудното ни време и сред безкрайните изкушения се наблюдава

страховита тенденция - сваляне на народната музика от ефира на държавата

Кощунство е нито една песен от 13-те ми албума да не се върти в нито едно радио. В крайна сметка България се явява като спонсор на всякакъв вид култури - от френските шансони до американски рап. Така музикалните ценности се размиват. И не само. Докато обикалям България, виждам хора с празни погледи, изгубили вярата си. Понякога стоят като зомбирани. А това ми действа и на мен. Но съм оптимист. Фолклорът не може да бъде изкоренен - той е в нашата кръв, закодиран е в ДНК-то ни. Напоследък естествените реакции се събуждат - за да защитим своя диамант. Площадите се пълнят с хиляди за тричасови концерти. И тогава се чувствам щастлива. Разбирам, че съм поела по правилния път".
Паскова е категорична - народната музика се развива и усъвършенства, като всичко останало във Вселената. Затова тя създава авторски стил в универсалния. Няма как да излезе с носия отпреди 100 години с китка в косите. Има запазена стратегия - изравя автентични песни от нафталина и им придава ново звучене. Според нея кризата в България е не само икономическа, а преди всичко духовна. Затова винаги търси послания. "Неотдавна прочетох няколко книги на Тина Електра, които са наситени със смисли от различните Плеяди, от Христос, от Дънов... Въздействаха ми безкрайно - намерих Тина и станахме приятелки. Помолих я да напише няколко послания и за концерта.

"Идват направо от ангелския свят", обясни ми тя. А това е важно, защото хората напоследък са доста манипулирани. Двете основни сили, които движат света, са Светлината, получаваща сила от любовта, и Тъмнината, подхранвана от страха. Постоянно ни държат на нокти - от сутрешните новини до вечерните. Постоянно ни предизвикват да се питаме дали ще оцелеем. Вменяват ни вини, че сме грешни и недостойни. Така се превръщаме в енергийни донори на Тъмнината."

Поли е жена, която притежава поне едно сетиво в повече от много други Еви. Последният й албум се казва "Една самотница" - наречен е на любимата й песен. "Постоянно пътувам и непрекъснато съм сред хора. Затова напоследък предпочитам самотата - тя не е толкова страшна. Потъна ли в нея, правя анализите, откривам истините. Те са във всеки един от нас. Но трябва да ги усетиш", категорична е зелеооката брюнетка.

Певицата е щастлива майка на трима мъже. Любен, най-големият, съвсем професионално играе баскетбол. Той й е приятелят, с когото може да споделя всичко. Средният, Михаил, учи в немска гимназия. И независимо че е по-висок от батко си, не иска да тренира каквото и да било, въпреки че доста треньори го канят. Той е лингвист - сега започва седми език. Ходи и на хор - поканили са го в група. Влече го и екологията - пише проекти. "Той е нашият професор, с когото всички се гордеем. Най-малкият, естествено, е моята слабост - Никола. Сега ще бъде в първи клас. Има отличен слух", споделя Поли.

"Силата на народната ни музика е уникална и магнетична. Да си българин, не е случайно - ние сме специален народ. Тук е люлката на цивилизацията. Историята ни е хилядолетна. Трябва да ходим с високо вдигнати глави по света. Не може държави на по 250 години да потискат нашето вековно самочувствие".

"Чалгата никога не ме е притеснявала. Просто запълни празна ниша от 90-те. Тя е като всяко преходно нещо, минава и заминава. Нахлу, защото дотогава сръбската музика беше забранена. Сега чалгата вече дори е ориентирана към поп музиката".

"Тъжна съм, че историята ни е ограбена и променена. Други народи са ни взимали от буквите - с тях е изтичала и част от националната ни енергия. А сега демографската катастрофа е потресаваща. Кметовете извън столицата затварят училища. България не е само София. Изходът е закодиран в софтуера ни - да променим мисленето си, да престанем да се страхуваме. Това, което в момента ни се случва, сме си го сътворили преди. Това, което в момента правим, ще го изконсумираме след време - като народ. Дали ще е солено, горчиво или сладко, зависи само от нас."

"Песните и посланията им са ключ към сърцето на хората. Те припомнят, че трябва да мислим за вечните неща, а не за битовизмите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай