Оскари за Чудесата

Доц. Людмил Вагалински стана археолог на годината, Провадия-Солницата - атракция №1

Оскари за  Чудесата | StandartNews.com
  • Находките в императорската гробница край Пловдив и в крепостта Залдапа сред топоткритията на 2019 г.
  • Доц. Людмил Вагалински стана археолог на годината, Провадия-Солницата - атракция №1

Доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ - БАН е археологът на 2019 г. Най-старият град в Европа Провадия-Солницата, проучван от чл.-кор. Васил Николов, пък е културно-историческата атракция на 2019 г. Това стана ясно по време на тържествената церемония на "Стандарт" за връчване на традиционните годишни награди "Чудесата на България". Над 100 пазители на културното наследство у нас, сред които най-големите археолози, историци, бизнесмени и интелектуалци, изпълниха зала "Витоша" на столичния х. "Маринела" във вторник вечерта. Специален гост на наградите бе Пийт Яспър, вицепрезидент на най-голямото движение за опазване на културното наследство в Европа "Европа Ностра". Президент на организацията е маестро Пласидо Доминго. За втора поредна година Яспър е в София за Чудесата по покана на вестник "Стандарт". Миналата година "Стандарт" стана първата медия в Европа, отличена от "Европа Ностра" с наградата за изключителен принос в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство.
"За втори път съм на това престижно събитие. За мен е чест отново да съм тук", каза Яспър. И подчерта: Една от основните цели на Европейския съюз е да инвестира в културно наследство. Връчили сме над 500 награди за културно наследство по целия континент".
Обединение и подкрепа за младите бяха най-често повтаряните думи по време на церемонията. Културното наследство обединява хората, то е вид Възраждане за европейците, подчерта Яспър. Продължавайте да показвате Чудесата на България. Благодаря на "Стандарт" като медия, за ролята й за културното наследство, заяви и българският еврокомисар в поздравителния си адрес за церемонията.
9 години, откакто съществува кампанията "Чудесата на България", си повтаряме, че уникалният български код е котвата, която ни държи тук, на тази земя, независимо от бурното море, в което живеем. И затова всяка година, по това време, ние награждаваме археолозите, историците, музейните работници, радетелите на духовността и българщината, които връщат спомените за славното ни минало винаги, когато започнем да се оплакваме от незавидното ни настояще, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тя съобщи, че тази година кампанията "Чудесата на България" поставя нови акценти - награждава много млади хора, връчва отличие за паметник, дава за първи път призове за реставрация, дигитализация и социализация на културното наследство.
С нетърпение вече очаквам юбилейното десето издание на "Чудесата на България" догодина, каза доц. Вагалински при получаването на наградата си. "Нашата цел е и да помогнем на обществото да разбира ползата от археологията. Това е важна задача, за да имат по-голяма стойност нашите изследвания и открития", каза археологът и заяви, че днес има много добри екипи от млади хора. Нека да започнем и ние да им помагаме активно, призова колегите си той.
"Доц. Вагалински върши историческа работа - той поставя началото на следа в науката", заяви Петър Николов, заместник-министър на образованието, който му връчи отличието. То бе присъдено за уникалните открития в античния град Хераклея Синтика край Петрич, за проучването на който и кабинетът вече отпуска сериозни средства. Доц. Вагалински създаде и платформата "Археология България", в която се представят научните открития на българските археолози и се онлайн се излъчват разкопки.
Провадия-Солницата е най-атрактивният праисторически обект в Източна Европа, каза чл.-кор. Васил Николов. Щастлив съм да работя с младите хора от екипа ми. Тези екипи от млади археолози израснаха много в последните години. Това зарежда и нас с мотивация за работа и за още отлични резултати, към които се стремим, заяви най-големият специалист по праистория у нас.
"С най-голямо удоволствие връчвам наградата на Провадия-Солница. Това е наша гордост. От много години имам интерес към културните ценности в нашата страна, каза проф. Николай Вълканов, председател на Управителния съвет на "Минстрой холдинг" и председател на Минно-геоложката камара, който връчи наградата на чл.-кор. Николов. Винаги сме помагали според възможностите си. Опазването на културните паметници е от изключително важно значение за съхранението ни като нация, каза още Вълканов.
Сред невероятните открия в Провадия-Солницата са царски гроб на 64 века, уникална защитна система от ровове и скали. Всяка година обектът се разкрива все повече и повече, като в деня на отворените врати вече близо 40 000 души отиват да разгледат праисторическия град.
Откритията в античната крепост "Залдапа" край село Абрит, община Крушари, бяха отличени с награда "Международна експедиция" 2019. Богатата история на древния град е обект на научен интерес не само у нас. Археолози от България, Канада и Франция изследваха най-големия римски град във вътрешността на Добруджа. Проф. Георги Атанасов, главен уредник секция Археология в РИМ Силистра, бе ръководител на българския екип от учени. В града, наричан българският Помпей, бе открита епископска базилика, за която археолозите смятат, че е първата раннохристиянска базилика във вътрешността на Северна България с безспорно доказана стенна мозайка.
В категория "Откритие" 2019 наградата отиде в археологическия музей на Пловдив за работата на доц. Костадин Кисьов и екипа му по проучването на императорската гробница в могила "Малтепе" край Пловдив и на други обекти. След най-интересните находки при разкопките в северната част на агората на Филиполол бе статуетка на Кибела. Пак за Пловдив бе и наградата за реставрацията. Тя бе дадена за възкресяването на уникалната мозайка в Епископската базилика. Отличието получи Рая Маринова, директор на "Старинен Пловдив". Наградите връчи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Подкрепяме и винаги ще подкрепяме опазването на наследството, защото то е база за развитие на културно-исторически туризъм, а бъдещето е в него, каза Беляков.
В началото на церемонията коледното настроение на всички подариха малките таланти от детска градина "Брезичка" в София, която е част от сдружение "Духовно огледало". Възпитаниците на г-жа Харбалиева зарадваха гостите с коледни песнички и балет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай