Вторник,

Ново чудо! Непознато злато на траките в Археологическия музей

От: СТАНДАРТ -
6288
Ново чудо! Непознато злато на траките в Археологическия музей
A
A
A

Ново чудо! Непознато злато на треките може да се види за първи път в Националния археологически институт с музей при БАН. То бе открито при строителството на АМ „Хемус“ и на Видин – Ботевград. Съкровището е част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2022“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания е в залите на НАИМ-БАН.

В тях могат да се видят златна огърлица, накити, железни копия и керамични съдове, разкрити от археолозите при реализирането на пътни проекти.

При проучване по трасето на АМ „Хемус“ край село Бохот, Плевенско са разкрити три археологически структури, които са част от тракийски некропол от ранноелинистическата епоха. Сред най-забележимите находки са златна огърлица, шест сребърни фибули с шарнирна конструкция, две мъниста с човешки лица, изработени от стъклена паста, железни копия и др.

При друг обект край село Чавдарци, област Ловеч, са регистрирани множество археологически структури и артефакти от периода на халколита, бронзова, желязна и римска епохи. Открити са керамични съдове, железни върхове за копия, накити и други находки, свързани с бита и облеклото на населението.

По трасето на пътя Видин - Ботевград, в района на Ружинци, е проучено праисторическо селище от ранния халколит - първа половина на V хил. пр. Хр. Разкритите сгради са с четириъгълна форма с градеж на основата от дърво и глина. В изложбата са представени още каменни оръдия на труда - тесли, брадви, длета, каменна тежест и гривна.

През 2023 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ са предвидени близо 10 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „Хемус“, както и в землището на с. Дърманци, в участъка Мездра - Ботевград. През тази година ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на АМ „Европа“ в отсечката между Сливница и София.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Злато Траки