Петък,

Невероятно съкровище. Село Синаговци – новото чудо

От: СТАНДАРТ -
5809
Невероятно съкровище. Село Синаговци – новото чудо
A
A
A

Невероятно съкровище изуми археолозите. Четири некропола с около 900 находки, които са открити до момента, превръщат северозападното село Синаговци в новото чудо на България.

Уникалните артефакти бяха открити при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана. Разкопките се правят от археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН.

Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.), съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Открити са и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя.

В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество ями и вкопавания от къснобронзовата и ранножелязната епохи. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода на I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.

Археологическото проучване на обекта се очаква да завърши до края на август.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com