Найджъл Кенеди обожава картините на Рачев

Найджъл Кенеди обожава картините на Рачев | StandartNews.com

Виртуозният цигулар идва ден преди концерта си в НДК, за да открие изложбата на Румен

Найджъл Кенеди пристига у нас ден преди концерта си утре в зала 1 на НДК. Цигуларят хипар прави специален жест към художника Румен Рачев, чийто голям фен е. Днес Кенеди ще присъства на откриването на изложбата на Румен в столичната галерия "Нюанс" от 18.30 часа.

Приятелството между двамата артисти започва през 1995-а, когато музикантът за пръв път вижда творби на живописеца във Виена. Общи познати ги срещат и през 2000 г. започва творческата им колаборация. Найджъл кани Рачев да направи дизайн на албума му "Кенеди свири Бах". Дискът е записан с Берлинската филхармония и още същата година печели престижната награда "Брит" в класическия жанр. "Обожавам Рачев. Въпреки че неговото изкуство е толкова живо и отличително, той си остава съвсем обикновен човек. В картините му има нотка на наивност, но са приключение в цветове. Не мога да се сетя за друг такъв художник. Смятам, че е уникален в световен мащаб и картините му ме събуждат. Не съм критик, но творбите му докосват сърцето ми. Забележителен е!", казва Кенеди.

Британецът харесва българина, защото Румен не спира да експериментира. Неговите картини са творби на скитник, който не признава никакви ограничения. Както повечето творци, той обича свободата на изказа в своето изкуство. И въпреки че в техническо отношение е пристрастен към живописта, не поставя граници между нея и рисунката.
В настоящата експозиция, паралелно с най-новите си живописни платна и рисунки, Рачев включва и няколко по-стари работи, които служат само за акцент. Композициите представят част от заобикалящия ни свят, пречупени през номадските възприятия на художника.

Освен това Рачев е и музикант, което също го прави от сродна кръвна група с британеца. Музикалната тема присъства както в тази изложба, така и през целия му път на развитие като творец. Енергията, настроението и богатата гама от звуци в джаза той пресъздава върху платното. За него цветовете са звуци, а звуците - цветове. Не може да рисува без музика, нито да слуша джаз - без да вижда странни жени с пъстри очи. Неслучайно той определя своя начин да рисува с джазовото понятие "фюжън" (сплав, смес), като споделя: "Искам изкуството ми да звучи точно така - фюжън: едновременно интелектуално и топло."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай