Мисионис древният град с вълшебно вино

Изградена е през 4-5 век във висока и трудно достъпна някога местност, на 7 км от Търговище, над прохода Боаза, ползван от древни времена. Мисионис означава Мизия.

Мисионис древният град с вълшебно вино | StandartNews.com
  • Изградена е през 4-5 век във висока и трудно достъпна някога местност, на 7 км от Търговище, над прохода Боаза, ползван от древни времена. Мисионис означава Мизия.

Най-вероятно това е столица на едноименната Източна римска провинция през V-VI век. Градът е бил прочут търговски и пазарен център, описан в старите хроники, в него е бил разположен епископски дворец. Запазени са стените на крепостта, високи 3-4 метра.

В крепостта са живеели предимно заможни хора. Сред най-интересните открития са бронзови дръжки на съдове с изображения на птици и пантера, които много наподобяват каменните релефи на лъвове от една от столиците на Първото българско царство Велики Преслав.

Една от най-интересните находки е кръчмата, или т. нар. "таберна". Там виното е отлежавало в огромни бъчви, откъдето е преливано в амфори. Фина амфора от края на V - началото на VI в., е уникална находка от Мисионис.

Открита е раннохристиянска църква, която се намира на площад сред градските строежи. Храмът е бил епископска църква. Под пода на олтара е открит реликварий, в който са били пазени мощи на почитан светец.

В един от кварталите е разположен втори голям християнски храм с формата на базилика.

През IX-X век в руините на античния град се създава средновековно българско селище.

През XII-XIV век Мисионис е важна крепост, която пази източните подстъпи към столицата Търновград.

Опожарена и разрушена е през 14 век от турците, след като отказала да се предаде.

Проучването на античния и средновековен град Мисионис продължава над 40 години.

Крепостта стана Чудо на България за 2016 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай