Ленард Коен: Чрез болката достигаш слънцето и луната

Ленард Коен: Чрез болката достигаш слънцето и луната | StandartNews.com

2016-а ни отне още една легенда в музиката. След загубата на Натали Кол, Принс и Дейвид Боуи, си отиде и Ленард Коен - един най-ценните, плодотворни визионери в арт света. Смъртта му на 10 ноември беше потвърдена от звукозаписната му компания и от членове на семейството му. 82-годишният канадският поет и музикант почина в Лос Анджелис само месец, след като заяви, че е готов да се изправи пред Господ. Няколко дни след изказването си пред „Ню Йоркър", той сподели, че е преувеличил и че възнамерява да живее вечно. И наистина - след като се пренесе в рая, няма съмнение, че името му ще остане изписано със златни букви завинаги в историята на изкуството.

Със своя дълбок и могъщ, нежен и деликатен глас, който идваше сякаш от отвъдното, Ленард Коен беше способен да разплаче и най-коравите. Неслучайно името му беше на първо място в класация за песните, които просълзяват мъжкия пол. "Коен винаги е бил най-възрастният в стаята", констатира "Гардиън". Публикува първата си стихосбирка през 1956-а, посветена на покойния му баща, а първия си роман – през 1963-а. Скромният артист избира Монреал. Той е на 33, когато издава първия си албум през 1967-а, а от текстовете си личи, че е преживял много и разбира някои неща от живота, а онези, които могат слушат внимателно, ще научат необходимото. "Истината е, че той се чувства толкова изгубен, колкото останалите. Ценното в творбите му не е това, че той дава някакви отговори за съществуването, а че никога не спира да ги търси", подчертава Дориън Лински от "Гардиън". Коен търси истините в любовта, войните, в еврейските храмове и будистки отстъпления, в Европа, Африка, Израел и Куба, в алкохола и наркотиците. И всеки път, когато успее да извлече мъдрост, той ще я полира като скъпоценен камък, преди да продължи нататък. Той описва песните си като "разследвания" за скритите механизми на любовта, секса, войната, религията и смъртта - красивите и ужасяващи дълбини на битието. Всяка песен на Ленард Коен е като котва в бурното море. Тя може да ви спаси живота.

Новият Нобелов лауерат за литература и друг легендарен муикант и поет Боб Дилън, който рядко влиза в ролята на критик, анализира Коен така: „Когато хората говорят за Ленард, те често пропускат да споменат неговите мелодии, които заедно с текстовете му са абсолютно гениални. Контрапунктите придават небесен характер и мелодична извисеност на всяка от хитовете му. Доколкото съм запознат, никой друг не се приближава до него в това отношение в модерната музика."

Коен е роден в Уестмаунт, Канада, като най-големия син на най-големия син. Един от дядовците му е бил равин, а другият издател и филантроп. Баща му, който умира, когато той е на девет, е продавал дрехи. Като дете Коен е завладян от проповедите в сингогата. "Там всичко е важно. Липсата на случайности винаги ме е привличала", казва той. На 15 открива Федерико Гарсия Лорка и утехата, която носи поезията. "Самотата се разтваря и ти усещаш, че си наранено същество в средата на наранен космос и че нараняването и болката са нещо нормално. Чрез тях достигаш слънцето и луната."

Коен е любопитен човек и изследовател на света. Живял е в Ню Йорк, Лондон, Израел, Куба и Гърция, на Бахамите. Вторият му роман обаче остана без позитивни критики. Той получи „Грами" за принос през 2010 г. и награда „Глен Гулд" за цялостно творчество през 2011 г. През 2013-а спечели „Джунос" като изпълнител и композитор на годината за албума си от 2012-а Old Ideas. Само преди две седмици излезе и новият четиринайсти албум You Want It Darker. Пред „Ню Йоркър" Коен сподели, че има непубликувани стихотворения, които иска да подреди, недовършени текстове, чакащи да бъдат завършени и издадени. Той обмисляше да издаде и книга, в която стиховете, като в Талмуда, са заобиколени от тълкувателни пасажи. Вероятно това ще се осъществи посмъртно, така че феновете му ще имат още поводи за допир с неговия космически талант.

И както се пее в един от неговите хитове Dance me to the end of love, всички ще танцуват с него до края на любовта, а това означава до края и на света.

 

Адиос, маестро

Шон Ленън: Почивай в мир, Ленард Коен. 2016-а вече официално е една от най-тъжните години.

Джъстин Тимбърлейк: Дух и душа отвъд сравнението.

Моби: Толкова красив човек, толкова красива душа.

Ръсел Кроу: Скъпи Ленард Коен, благодаря за тихите нощи, отражението, перспективата, огорчените усмивки и истината.

Дита фон Тийз: С тъга научавам, че сме изгубили великия поет Ленард Коен. Бях му огромна почитателка. Той имаше най-чувствения мъжки глас на всички времена.

Кийфър Съдърланд: Брилянтен канадски артист си отиде днес. Ленард Коен, почивай в мир. Алелуя.

Патън Осуолд: Смъртта на Ленард Коен е проклето символична точно сега. Не се отказваш, а, 2016-а?

Бет Мидлър: Още един магичен глас утихна.

Дженифър Хъдсън: Почивай в мир, Ленард Коен. Благодаря за отдадеността ти към музиката и за създаването на една от любимите ми песни за изпълнение, Hallelujah.

Роб Лоу: Преживявал съм загубата на много легенди, но никога не съм виждал толкова много цитирани творби при смъртта им. Сбогом, Ленард Коен.

Лили Алън: Сякаш тази седмица може да стане по-лоша. Благодаря ти, Ленард Коен, за всичко. Почивай в мир.

Джъстин Трюдо, премиерът на Канада:
Ленард Коен е толкова актуален и днес, както беше през 60-те. Способността му да призовава човешки емоции го прави един от музикантите с най-голямо и трайно влияние. Неговият стил се издига над капризите на модата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай