Събота,

Легендите за най-дебелото дърво в България

От: СТАНДАРТ -
Легендите за най-дебелото дърво в България
A
A
A

Гигантски чинар на 1100 години е най-дебелото дърво в България. То расте край днешна Белащица, която в последните години наричат пловдивския Бевърли Хилс.

Чинарът е висок около 15 метра, а обиколката при основата е 13,7 метра. Попада под защитата на закона заедно с останалите вековни дървета в парк “Чинарите”, съобщи Нова тв.

Много са легендите кога и как е засадено хилядолетното дърво. Първата е свързана със Златния век на България и разказва, че дървото е засадено през 921 година, когато  българската армия по времето на Симеон I разбива византийските войски пред самите порти на Цариград.

Според популярно вярване дървото е пренесено от планината Беласица и засадено от ослепените Самуилови воини, заселени в района през 1014 година. Друга легенда гласи, че цар Калоян е връзвал коня си на клоните на чинара.

Встрани от вярванията, хилядолетното дърво впечатлява всеки, който го зърне. Назад в по-новата ни история писателят Пенчо Славейков често е търсел спокойствие и вдъхновение под неговата сянка. Тук е написал поемата “Неразделни”. Чинарът е увековечен и в едно от платната на художника Златю Бояджиев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички