Карадайъ на форума на "Стандарт": Нужна ни е културна грамотност

Нужна ни е културна грамотност, каза лидерът на ДПС на юбилейния форум на "Стандарт"

Карадайъ на форума на "Стандарт": Нужна ни е културна грамотност | StandartNews.com

Културното наследство е Кодът на обединението. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, при представянето на новата книга на „Стандарт” „Чудесата на Родопите – 50 легенди”. Неин автор е главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова.

Премиерата на уникалния том, който за първи път представя легендите за Чудесата в Родопите, се състоя на юбилейната дискусията на „Стандарт” „Бранд „Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и региона”, която се проведе в столицата на Родопите – Кърджали.  Специалният предговор към изданието е написан от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Събрали сме се днес тук в Кърджали в Източните Родопи да споделим своите мисли по повод една книга „Чудесата на Родопите 50 легенди”, книга която ни пренася в света на легендите на Родопите. В съкровените вярвания, надежди, страхове, мисли на предците и съвременниците, независимо с какви идеологеми са натоварени и каква хибридизация носят със себе си, започна Карадайъ.

Бих могъл да говоря за тази книга като родопчанин, защото израсъл съм в пазвата на Родопите. Бих могъл да говоря за тази книга като патриот, за когото Родопите са корен, дух, национален модел, гордост, мъдрост. Бих могъл, защото нося планината и обичта към Родината в сърцето си, заяви Мустафа Карадайъ. И допълни: „Бих могъл да говоря за тази книга и за Родопите и като модерен човек, който вижда огромния потенциал в модерния туризъм – културен, спортен, здравен, екологичен, който ще направи така, че всеки модерен европеец да се чувства културно задължен да посети Родопите. Книгата е една от малкото причини той или тя, или те да потърсят пътя към Родопите, да вдишат въздуха, да опитат гозбите, да запеят песните, да разказват легендите.”.

Бих могъл, но днес искам да говоря за книгата като политик, като председател на национално отговорната партия ДПС, като европейски политик, който носи отговорност и за националната, и за европейската политиката на обединена Европа, която се основава на единството и многообразието. Тази политика като че ли е създадена тук, в Родопите, където заедността е норма, където обединението пред силата природата е факт, продължи лидерът на ДПС. Той припомни магията на песните, красотата на носиите, чудотворния свят на легендите, „разказани от нашите майки или от майките на различните”.

Тук, в Родопите мога като европейски политик да се обърна към обединена Европа и ясно да кажа: „Ние познаваме заедността, ние я отстояваме, ние я правим, ние я превърнахме в норма на политическото ни битие. За ДПС толерантността е необходимост, единението е норма, заедността е условие за бъдещо развитие. Точно на заедността се основава българският етнически модел, европейски по своята философия и принадлежащ на бъдещето, който дава възможност за развитие на обединена и все още опитваща се да преодолява различията обединена Европа, каза Мустафа Карадайъ. Той припомни думите на легендарния лидер на либералите Ханс ван Баален, който в Каолониво заяви: „Западна Европа има какво да научи от българския етнически модел, основан на заедността, чийто арфитект е д-р Ахмед Доган”.

Културното наследство е Кодът на обединението. Дори когато говорим за зеленото бъдеще на Европа, се обръщаме към културното наследство. Черпим опит от запазените в архиви и библиотеки забравени, но природосъобразни технологии, дигитализараме ръкописи и старопечатни книги. Правим всичко, за да направим културното наследство видимо за всеки. Превеждаме на европейски езици. Но чуваме ли се едни други, попита Карадайъ.

Културното наследство може да бъде основа за културно-исторически туризъм, който е основан на единство, баланс и цялост. Осъзнаването на многообразието на културното наследство е в основата на неговото превръщане в туристически продукт, подчерта политикът.

Културното наследство е код за обединение, основа за икономически приоритет. Но то изисква последователна европейска и национална политика, гарантирано финансиране и система за квалификация както на работниците в сферата на културата, така и в общото образование за изграждане на културна грамотност. Без това книга като тази ще остане самотна птичка, заяви Мустафа Карадайъ.

И призова: На нас ни е нужна културна грамотност, за да пребъде културата, да останат живи легендите, митовете и преданията. За да приемем историята в нейната цялост без идеологизация и хибридизация.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай