Петък,

Камили разнасяли стоките в Златоград

От: Ива Тодорова -
114
Камили разнасяли стоките в Златоград
A
A
A

Златоград. Златен град и златни хора. Намира се в най - южната част на България, сгушен в магичната Родопа планина и е само на 5 километра от граница с Гърция. Градът има богата култура и многовековна история. Прославя се с песента "Излел е Дельо хайдутин", която е послание от Земята към космоса. Легенда гласи, че вярата в чудотворната сила на християнския кръст е трайно отразена в Златоград. На четири от най - високите заобикалящи го върхове се намират християнски култови места - "Свети Атанас", "Свети Илия", "Света Елена" и "Света Екатерина". Мислените линии, съединяващи срещуположните върхове образуват своебразен кръст.
В града се намира най - стара църква в Родопите, построена по време на османското владичество - "Успение Богородично", която е вкопана в земята. В двора на храма се намира килийното училище, което е поставило началото на просветно - образователното дело в Родопите. В него учениците са писали върху пясък. Църквата и училището са отворени за посетители.
В многовековната история на Златоград, участват и камили. Да, точно така - камили. Това е факт, който е известен само сред златоградчани. Все още има хора в града, които си спомнят тези времена. Основното средство за прекарване на стоки е било чрез камилски кервани. Керваните преминавали през Златоград, снабдявайки хората и местните търговци с най - различни стоки. Те са били жизненонеобходими за населението там. Камилските кервани са се качвали по върховете на Родопите и са доставяли захар, брашно и други стоки от Цариград и Беломорието. Тези кервани са били пряко свързани с бурната търговия, която се е развивала в Родопите в края на ХIХ и началото на ХХ век. Преминаването на камилите съществувало до 1950г., когато Златоград става периферия със затварянето на границата с Гърция.
Едно от нещата, които впечатляват посетители на Златоград е Етнографски ареален комплекс. Това е старата част на града, където всеки посетител може да се наслади на красивите бели постройки, обитавани до ден днешен и на малките калдъръмени улички. Там може да се посети и още една църква - "Свети Георги Победоносец", както и Взаимното училище. Къщите се отличават с белите си зидове, с широки дъбови врати и кръгли комини. По малките калдъръмени улички може да открием различни работилници като тъкачна, гайтанджийска, златарска, грънчарска, ножарска, Терзийска и Сарашка работилница, където ни запознават с традициите в различните занаяти, както и два музея - музей на Дельо Войвода и Археолого - етнографски музей.  След разходката в комплекса, туристите може да посетят заведение, в което се предлага въртяно кафе, приготвено върху пясък и поднесено по специален и интересен начин.

В етнографския комплекс се отбелязват редица български празници и обичаи, правят се и възстановки. А в централната част на града, всяка година в началото на месец май се прави прочутото "Златоградско чеверме".

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички