Камили разнасяли стоките в Златоград

Доставяли захар, брашно и други стоки от Цариград и Беломорието

Камили разнасяли стоките в Златоград | StandartNews.com

Златоград. Златен град и златни хора. Намира се в най - южната част на България, сгушен в магичната Родопа планина и е само на 5 километра от граница с Гърция. Градът има богата култура и многовековна история. Прославя се с песента "Излел е Дельо хайдутин", която е послание от Земята към космоса. Легенда гласи, че вярата в чудотворната сила на християнския кръст е трайно отразена в Златоград. На четири от най - високите заобикалящи го върхове се намират християнски култови места - "Свети Атанас", "Свети Илия", "Света Елена" и "Света Екатерина". Мислените линии, съединяващи срещуположните върхове образуват своебразен кръст.
В града се намира най - стара църква в Родопите, построена по време на османското владичество - "Успение Богородично", която е вкопана в земята. В двора на храма се намира килийното училище, което е поставило началото на просветно - образователното дело в Родопите. В него учениците са писали върху пясък. Църквата и училището са отворени за посетители.
В многовековната история на Златоград, участват и камили. Да, точно така - камили. Това е факт, който е известен само сред златоградчани. Все още има хора в града, които си спомнят тези времена. Основното средство за прекарване на стоки е било чрез камилски кервани. Керваните преминавали през Златоград, снабдявайки хората и местните търговци с най - различни стоки. Те са били жизненонеобходими за населението там. Камилските кервани са се качвали по върховете на Родопите и са доставяли захар, брашно и други стоки от Цариград и Беломорието. Тези кервани са били пряко свързани с бурната търговия, която се е развивала в Родопите в края на ХIХ и началото на ХХ век. Преминаването на камилите съществувало до 1950г., когато Златоград става периферия със затварянето на границата с Гърция.
Едно от нещата, които впечатляват посетители на Златоград е Етнографски ареален комплекс. Това е старата част на града, където всеки посетител може да се наслади на красивите бели постройки, обитавани до ден днешен и на малките калдъръмени улички. Там може да се посети и още една църква - "Свети Георги Победоносец", както и Взаимното училище. Къщите се отличават с белите си зидове, с широки дъбови врати и кръгли комини. По малките калдъръмени улички може да открием различни работилници като тъкачна, гайтанджийска, златарска, грънчарска, ножарска, Терзийска и Сарашка работилница, където ни запознават с традициите в различните занаяти, както и два музея - музей на Дельо Войвода и Археолого - етнографски музей. След разходката в комплекса, туристите може да посетят заведение, в което се предлага въртяно кафе, приготвено върху пясък и поднесено по специален и интересен начин.

В етнографския комплекс се отбелязват редица български празници и обичаи, правят се и възстановки. А в централната част на града, всяка година в началото на месец май се прави прочутото "Златоградско чеверме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай