Кадемлийското пръскало - водното шоу на Балкана

Тъжанското ждрело е една от незабравимите красоти на Стара планина. Представлява пролом, под който се движи режа Тъжа

Кадемлийското пръскало - водното шоу на Балкана | StandartNews.com
  • Тъжанското ждрело е една от незабравимите красоти на Стара планина. Представлява пролом, под който се движи режа Тъжа

Проломът е с дължина приблизително 10 километра. Ждрелото се намира и на територията на резерват Джендема.

Намира се до село Тъжа -близо до Павел Баня и Калофер. Разстоянието от паркинга до панорамната гледка е 1.2 километра, има около 170 метра денивелация. Разстоянието се изминава за между 40 и 60 минути.

Открива уникални гледки сред природата, където могат да се видят много растения и животни.

Легендата разказва как овчар се влюбил в самодива, но условието да я има било да свири по-дълго отколкото самодивите играят. Когато загубил, плакала три дни и така се образувала ръка Тъжа. И досега, привечер в ждрелото водата не тече, а сякаш ридае за душите, които самодивите са прибрали в своето царство

Уникалният водопад Бабско пръскало - намира се на 8 км от с. Височината на пада му е 56 м. Пътят до него минава през хижа Русалка, яма ясно обозначени екопътеки, които водят до панорамната площадка.

Водопад Кадемлийско пръскало - един от най-красивите и добре видими водопади, които със своите 72 метра височина е един от първенците на Балкана. Намира се на около 4,5 часа път от селото. Водата се спуска през непристъпни, почти отвесни скали. Водопадът е част от Кадемлийската река и е разположен в подножието на връх Триглав, близо до буен карстов извор и малка пещера.

Паунов камък, с. Тъжа - скално светилище и крепост, които са разположени в скалите.

Светилището е било действащо в продължение на 10 века, а крепостта е датирана от 12-ти век. Има и останки от крепостна стена с помещение. Крепостта се определя като ранновизантийска и средновековна. Наблизо е имало и голямо по размерите си селище.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай