Холандци пеят „Лале ли си, зюмбюл ли"

Холандци пеят „Лале ли си, зюмбюл ли" | StandartNews.com

Холандско музикално трио за ренесансова музика иска да включи в репертоара си българската народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли"

Концертите в Художествената галерия и на Международния фестивал „Перперикон" бяха празник за меломаните

В Кърджали холандският състав „Early Byrds" представи малкопозната в България ренесансова музика. Концертите в Художествената галерия и на Скалния град на траките по време на Международния фестивал „Перперикон" бяха празник за меломаните.

Музикантите от холандския състав „Early Byrds" са изключително впечатлени от българската песен „Лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си" и са готови да я изсвирят със своите блок-флейти, споделя Йосиф Герджиков - диригент, педагог и композитор. Един от малкото специалисти у нас по ренесанс и барок обяснява, че вече им е подарил нотите на най –красивата българска песен, обработка на Филип Кутев.„Толкова много я харесаха и обещаха, ако догодина пристигнат отново в България да изненадат публиката", допълва Герджиков.

Концертът на Холандското трио „Ранни птички" или „Early Byrds" в галерията в Кърджали бе сред картините на стари български майстори. Музиката, която изпълниха младите инструменталисти Герике ван Дам, Тим Фелдман и Туем Висе, бе основно на големия ренесансов композитор Жоскен де Пре (1450 – 1521), доайен на музикалното течение Арс нова. Неговото изкуство е оценено от най-големите композитори на европейската полифония – Палестрина и Монтеверди.
"Ранни птички" представят тази музика не само виртуозно, но и с дълбоко разбиране на символиката и чувствата, които тя съдържа", обяснява Йосиф Герджиков.

По време на концерта в Кърджали диригентът на формация „Юлангело" не само представяше отделните композиции, но и сам се включваше. Той определя изпълненията на музикантите от Страната на лалетата като фини и изтънчени, сравни ги с „брюкселска дантела".

„Това свирене е много фино, изящно и майсторско. Музиката, поднесена блестящо на странни дървени флейти с различни размери, е

прочуствена и много дълбока", подчертава Герджиков.По думите му блок флейтата е по–ранен образец. На по - късен етап с развитието на музикалните инструменти и особено на симфоничния оркестър се наложило флейтата да бъде механизирана, така че да звучи по –ярко в различните регистри, да тембрира.Така се стигнало до изработването на напречната флейта от дърво, после от метили и от благородни метали.

Йосиф Герджиков припомня и един любопитен факт.„Обикновено виолонечелите и контрабасите се пренасят с отделен самолетен билет, защото стоят на самостоятелна седалка. Но нямах представа, че за транспиртирането до България и на тези много ценни блок флейти, също се наложило да се плати отделен билет и да им бъде отредена отделна седалка в самолета, за да не бъдат повредени, ако са при общия багаж".

Ансамбъл „Early Byrds" е създаден през 2010 г.

Ансамбъл „Early Byrds" е създаден през 2010 г. от студенти в Консерваторията в Утрехт. Тримата млади инструменталисти Герике, Тим и Теум се специализират в изпълнение на произведения от 15-ти и 16-ти век. Името, което избират - Early Byrds - е заигравка с името на Уилям Бърд (16-ти век), един от най-почитаните музиканти на своето време.
За първото си гостуване в България през 2014г. холандските музиканти пропътували 52 часа с влак. Тогава имат няколко концерта в София, Пловдив, Кюстендил и Пазарджик с програма от трима композитори от времето на Ренесанса Хайнрих Изаак, Адриан Вилард и Орландо ди Ласо.

И тримата музиканти Герике, Тим и Теум споделят, че в България се чувстват много добре, а българите са много мили и приятелски настроени. „Въпреки, че са малко информирани за музиката, която изпълняваме, те са отворени към нея".
„За нашата музика е важно да работим като ансамбъл", разказват младите холандци, които по време на концерта в Кърджали често си разменят флейтите след изпълнение на отделните творби.
Тримата са ученици на големия педагог Хейко тер Шегат, който сам изработва копия от специално дърво /бреза / на ренесансови инструменти, с които музикантите свирят

Всеки един от инструменталистите продължава своята професионална квалификация в различни страни на Европа. Герике отива в Кралската консерватория на Брюксел, Белгия. Теум ще продължи в Базел, Швейцария в „Скола кантором", а Тим е приет във Висшата академия за стара музика в Бремен, Германия, обяснява Йосиф Герджиков и допълва, че вече всички са участвали в мастеркласове на големи специалисти в Германия, Испания и други държави.

„Ранни птички" свириха и на Перперикон

След концерта в Художествената галерия в Кърджали холандското трио „Ранни птички"/ „Early Byrds"/ участва и в хепънинга на международния фестивал „Перперикон". Пред стотиците изкачили Скалния град освен ренесансовата музика заедно с Йосиф Герджиков изпълняват и грегориански песнопения.На импровизираната сцена насред старините Герике Теум и Тим свирят заедно със световноизвестния гръцки инструменталист на древна лира Пантелис Павлидис.
„Аз съм от свят, където православната музика, българският и балканският фолклор са най – разпространеното нещо. Но факт е, че ги каня за втора година и те с удоволствие приемат поканата за гостуване в България. Това означава, че „Ранни птички" вече имат своята публика у нас", сподели Йосиф Герджиков, който, може да се каже, открива за българската публика невероятното холандско трио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай