Вторник,

Гледайте на живо международния форум за Чудесата на България

От: СТАНДАРТ -
237
Гледайте на живо международния форум за Чудесата на България
A
A
A

Започва първият по рода си международен форум „Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят“, организиран от независимата медия „Стандарт“ в партньорство с най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс. Форумът, който е част от юбилейните събития за 10-годишнината на кампанията „Чудесата на България”, стартира в 11 часа на 30 август 2021 г. в столичния хотел Маринела. Той ще бъде пряко предаван във Фейсбук страницата на "Стандарт" /https://www.facebook.com/standartnews/ и в Агенция "Стандарт" /https://standartnews.com/.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България влизат в дигиталния свят

При стриктно спазване на ковид мерките форумът събира представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на форума са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

На първото по рода си уникално събитие ще бъдат представени възможностите за дигитализация на културното ни наследство както с национално финансиране, по  европейски програми, включително и с новата инициатива „Баухаус“. А също така и такива, в рамките на ежегодната дейност на „Европа Ностра“ – най-голямата европейската неправителствена организация за защита на културното наследство, член на която е кампанията „Чудесата на България“.

В официалната част на форума ще участват еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която пристигна от Брюксел за участие в събитието. Тя е специален гост на всичките ни инициативи, свързани с 10-годишния юбилей на кампанията. Изказвания ще направят генералният секретар на "Европа Ностра" Снежка Михайлович, както и председателят на БАН Юлиян Ревански.

Приветствия на форума ще направят вицепрезидентът Илияна Йотова - дългогодишен патрон на кампанията "Чудесата на България, както и министърът на културата Велислав Минеков.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас Закия Ел Мидауи също ще поздрави участниците във форума като постоянен партньор на кампанията.

Евродепутатът Искра Михайлов, която е и заместник-председател на политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент ще ръководи панела, посветен на възможностите пред българските институции и фирми, които се откриват с инициативата "Баухаус". Участие в него ще вземат най-големите държавни експерти по темата - заместник-министърът на културата Весела Кондакова и съветникът към министъра на регионалното развитие - архитект Георги Коларов.

Камарата на строителите, на архитектите също ще вземат участие във форума, както и много кметове.

Специален гост ще е вицепрезидентът на "Европа ностра" Пийт Яспърт

Те ще дискутират възможностите за дигитализация на културни проекти съвместно с бизнеса и науката в последния панел, който ще се модерира от Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Основното изказване там ще е на министърът на туризма Стела Балтова, а конкретни проекти ще представят УНСС, УНИБИТ и Софийския университет, както и компании с отношение към опазването и развитие на културното наследство.

На форума ще бъдат наградени шест от най-големите чудеса на България - млади таланти, които вече са прославили държавата ни в много състезания и форуми в различни области.Ще бъдат наградени и кметовете, които реализират дигитални културно-исторически проекти и така дават нови възможности за местната икономика да стане по-устойчива и в полза на хората.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички