Дни на Борис Христов в Града на липите

Дни на Борис Христов в Града на липите | StandartNews.com

Архивите на музикалното общество, което носи името на певеца, пазят над 300 часа записи - аудио и видео, с негови изпълнения

Стара Загора. С Дни на Борис Христов ще отбележат 100-годишния юбилей на ненадминатия ни оперен певец старозагорци през май.

Празниците на оперното изкуство в памет на Бас № 1 на планетата ще бъдат открити с операта „Дон Карлос" на 30 април, съобщи във вторник Петко Бонев, директор на Старозагорската държавна опера. Както е известно, ролята на крал Филип от тази опера остава запазена марка на големия певец до края на живота му. Някои от тези незабравими изпълнения ще прозвучат в антракта на самия спектакъл. Още две култови заглавия ще посвети старозагорската оперна трупа на Борис Христов – „Реквием" и „Набуко", която ще бъде показана и в НДК на 17 май.

С оригинални инициативи в дните, посветени на големия певец ще се включи и музикалното общество „Борис Христов", обяви неговият председател Нино Луканов. Това уникално общество от ревностни ценители на неговия талант вече 20 години събира грижовно, всичко свързано с големия Борис Христов – вещи, снимки, записи, спомени. Сред тях и един докуменателен запис на „Реквием", в който освен неповторимия бас звучи и гласът младатат Александрина Милчева. От архива на музикалното общество „Борис Христов" ще бъдат и фотосите на изложбата от първото и единствено посешение на певеца в Стара Загора през 1985 г., както и документалния филм „Портрет на един глас". При тази тъжна визита , както е известно комунистическата власт, въпреки желанието на знаменитият бас така и не разрешава изявата му на българска сцена, Борис Христов само влиза в сградата на Старозагорската опера. В знак на признателност пред входа на операта ще бъде открита и паметна плоча. „Хората ще се питат защо само е влязъл в операта, а не е пял", посочи смисълът на този знак във времето Луканов. Той самият е бил личен приятел с Борис Христов и съпругата му Франка и дълги години е поддържал постоянна кореспонденция с тях. Този приятел и ценител на големия бас и неговото музикално общество притежават над 300 часа – аудио и видео, с изпълнения на Борис Христов. Благодарение на тях старозагорският историчеки музей притежава уникални вещи на певеца – като костюма, с който за пръв път пее на прочутата римска сцена Ла Чинечита. Това всъщност е бил стар костюм, който сръчната Франка Христова обърнала наопаки и съшила наново. Луканов, който е автор и на книга за Борис Христов, не е далеч от мисълта след време да създаде малък музей на музикалното общество в Стара Загор За да съхрани за поколенията всичко свързано с големия певец и българин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай