Дейвид Боуи преживял 6 инфаркта

Дейвид Боуи преживял 6 инфаркта | StandartNews.com

Уенди Лий, биографката на Дейвид Боуи, разкрива, че през 2015-а той е прекарал шест инфаркта, пише в. "Дейли експрес". Лий твърди, че Дейвид е "дирижирал" времето на смъртта си, за да могат феновете в любимата му Англия да научат първи за нея. Поне от една година той е знаел, че не му остава много живот с диагнозата рак на черния дроб. Но малцина от обкръжението му са били посветени в това. На всички свои приятели, които не допускали, че той е на прага на смъртта, артистът е оставил благодарствени бележки. Същевременно представители на музикалния бизнес разкриват, че тези, които са били посветени в болестта, са я пазили в тайна, за да може той на спокойствие да довърши работата си над "прощалния си дар". Последният му албум "Blackstar" излезе на пазара на 69-ия му рожден ден на 8 януари.

Последната публична проява на музиканта е на 7 декември на премиерата на мюзикъла "Lazarus", чийто съавтор е за Нюйоркската театрална работилница. Въпреки влошеното си здраве, Бауи е там заедно със съпругата си Иман и сина си Дънкан. Единственото свидетелство за болестта му е шишенцето с лекарства, което държи в ръка. "Видях сълзи, стаени в очите му, които сдържаше. Защото той не беше човек, който показва емоциите си. Дейвид не беше в борба със смъртта, а с живота - искаше да продължи да живее, за да види как израства 15-годишната му дъщеря Александра", разказва режисьорът на мюзикъла Иво ван Хов пред "Дейли мейл".

Музикални звезди, продуценти и политици продължават да отдават почит на легендата, който почина в неделя от рак. Те си спомниха за влиянието на неговия уникален стил. "Музиката му заемаше голяма част от британската музикална история и съм горд да си спомня огромното влияние, което той имаше върху хората по света", каза Пол Макартни. Поп иконата Мадона също отдаде почит на Боуи, наричайки го гений и уникален талант. "Ролинг стоунс" изразиха своята тъга по загубата с думите: "Ние сме шокирани и дълбоко натъжени от новината за смъртта на нашия скъп приятел Дейвид Боуи. Изключителен артист."
Своята мъка споделиха и рок звездата Иги Поп и Тони Вискони, дългогодишен продуцент на Бауи. "От година знаех, че така ще бъдат нещата. И въпреки това не бях подготвен. Той беше изключителен човек, изпълнен с любов и живот", написа Вискони. Своята почит отдадоха и рапърът Кание Уест и продуцентът Фарел Уилямс, които определиха Боуи като иноватор и вдъхновение. "Творчеството му е революция в света на музиката. Той е съвършено необикновен, герой на рока, който винаги ще кара нашите сърца да трептя", написа френският премиер Манюел Валс на страницата си в "Туитър". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече прочутия британец "истинска легенда". За малцина е известно, че звездата на рока е автор и на някои иновации в света на финансите, напомня британското издание "Индипендънт", цитирано econ.bg. Сред по-известните нововъведения, свързани с името му, са акциите "Боуи" (Bowie Bonds), разработени заедно с инвестиционния рок енд рол банкер Дейвид Пулман на пазара през 1997-ма. Те дават на собствениците си дивиденти от издадените от легендарния музикант албуми, включително и тези преди 1990-та. Ценните книги имат матуритет от 10 години, а първата емисия е носила лихва на притежателите си в размер на 7,9 на сто. Първата емисия акции "Боуи", пусната на пазара от американската застрахователна компания Purdential Insurance Inc., е успяла да събере приходи на стойност 35 милиона долара. Твърди се, че музикантът е използвал приходите от ценните книжа, за да откупи авторските права върху песните си от бившия си мениджър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай