Божиите очи

Когато погледнем към тях, имаме чувството, че Бог ни гледа

Божиите очи | StandartNews.com

* Пещерата Проходна, по-известна като "Божиите очи", е една от най-известните в карстовия район край село Карлуково.

* В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Когато погледнем към тях, имаме чувството, че Бог ни гледа.

* Геоложкият феномен се намира на 250 метра надморска височина.

* Пещерата е лесно достъпна - точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото). Има път и от село Румянцево, което се намира на главното шосе София - Варна.

* Пещерата е проходима през всички сезони от годината.

* Със своите 262 метра дължина, тя се счита за най-дългия пещерен тунел в България.

* Грандиозният скален мост, чиято посока е ориентирана от изток към запад, се е образувал в края на кредния период преди 66 - 68 млн. години. В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под нивото на пещерата.

 * Според археолозите в дълбока древност пещерата е била важен окултен обект, където са се извършвали различни ритуали. На 21 март, когато е пролетното равноденствие, се е извършвал ритуал за плодородие. В този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл.

* Проходна е и една от малкото пещери в България, в които се практикуват бънджи скокове. Специалистите съветват всеки, който е намислил да скочи, да избере Проходна за първия си опит.

* В пещерата са снимани няколко български и чуждестранни игрални филма, сред които "Време разделно", "Борис I", френската мащабна продукция Vercingetorix: La Legende du druide roi, американският The Way Back, съветско-българският филм "По следите на капитан Грант", телевизионният сериал "Шменти Капели: Легендата", клипът към песента на Миро "Върха на планината" и др.

* Посещавана за снимки от актьорите Ед Харис, Колин Фарел, Кристоф Ламбер, Стефан Данаилов, Мая Бежанска и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай