Банско с джаз шоу за 20-ти път

Банско с джаз шоу за 20-ти път | StandartNews.com

Юбилейното двадесето издание на Международния джаз фест ще превърне Банско в музикална столица в първите дни на август – от 4-ти до 12-и. Организаторите са се постарали да осигурят присъствието на едни от най-големите звезди в този жанр. Заради добрите изпълнители фестивалът спечели популярност през годините сред специалисти и почитатели и се превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите.

Стартът ще даде със свой концерт популярната наша певица Йълдъз Ибрахимова под съпровода на Биг бенд-Благоевград. На сцената във вечерите на феста ще се качат още знакови родни изпълнители – Камелия Тодорова, Васил Петров, Хилда Казасян. Своят талант на пианото за пореден път ще разкрие австриецът Аксел Цвингенбербер, Италия ще бъде представена от Патриция Лакуидара и „Спагети суинг бенд". Американската соул и джаз певица Пати Остин е звездата на тазгодишното издание на феста. Тя ще даде финалния акорд на музикалното събитие на 12-и август, в последния ден на сцената ще бъдат и ветераните от британската група „Мънго Джери блус бенд".

Хотелиери твърдят, че няма да вдигат цените на нощувките за фестивала. „Ще има доста гости, но никой не мисли да увеличава цената на услугите. Напротив, намаляваме ги. В малките семейни хотели нощувката е само 20 лева, в тризвездните нощувка и закуска струват не повече от 30 лева, а в четиризвездните се плаща между 40 и 50 лева, като цената зависи от допълнителните екстри", твърдят хотелиери в курорта. В някои хотели наемат отвреме-навреме професионални хореографи, които пък учат туристите на кръшни народни хора.

Практика е в част от комплексите да идват на „турне" за една вечер изтъкнати музиканти. Става въпрос за изпълнители, които свирят българска народна музика - това искат да чуят чужденците. Някои вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Други пък се учат да бият тъпана, тарамбуката и дайрето. „Тези забавления са много актуални, тъй като се правят по време на джаз фестивала, когато музиката наистина е навсякъде в града ни", казват собственици на хотелски комплекси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай