Четвъртък,

Арх. Коларов: Баухаус отговаря на въпроса как искаме да живеем

От: Стандарт -
Арх. Коларов: Баухаус отговаря на въпроса как искаме да живеем
A
A
A

За постигане на целите на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. са необходими устойчиви концепции, базирани на технологиите. Зеленият пакт създава единни правила за всички. Това е и стратегия за растеж. Устойчивостта се превръща и във финансов фактор, и в синоним на качество. Това заяви архитект Георги Коларов, съветник на министъра в МРРБ, който бе участник в панела "Нов европейски Баухаус - културните институции в умните градове. Възможности за дигитализация на регионите".

По думите му, това е инструмент, който дава възможност да се инвестират значителни средства.

Новият европейски Баухаус трябва да отговори на въпроса как искаме да живеем. Ние трябва да преодолеем границите между наука и изкуство, поясни арх. Коларов

Къде сме ние?

На фона на едно значително изоставане, направихме значителна крачка, използвайки възможността на Плана за въстановяване и устойчивост. В последния вариант е поставен акцент върху устойчиво реновиране на сградите. В проектите ще бъде заложено ефикасното изполване на ресурси на принципа на кръговост, използване на екоматериали и т.н. Чрез използване на ВЕИ, геотермална и хидротермална енергия, ще се постигне икономическа и екологична устойчивост на проектите.

Очакваме инициативата "Нов европейски Баухаус" да даде ясни решения на съвременните проблеми. Вярваме, че България ще участва активно в тези процеси и ще се възползва от възможностите на Зеления пакт за своето развитие, заключи архитект Коларов.

 

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички