Четвъртък,

Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"

От: Стандарт -
Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"
A
A
A

Поздравявам г-жа Бозукова и г-н Бехар за това събитие, което показва на света културно-историческото ни наследство. Радвам се, че БАН е желан партньор в тези инициативи. И занапред ние ще бъдем партньор, на който можете да разчитате. Това заяви академик Юлиан Ревалски, председател на БАН, по време на форума "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от независимата медия "Стандарт" и най-голямата рекламна агенция МЗ Комюникейшънс.

ВИЖ ОЩЕ: Снежка Михайлович: Трябва да говорим за наследството на Балканите

Първият по рода си форум в България събра в столичния х. "Маринела" представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят..

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бъдещето на Чудесата е в дигиталния свят

Той припомни, че БАН е дълбоко свързана с историята и културата на България още от своето създаване. "Проф. Богдан Филов е един от световно признаните археолози. Неизменно Аказемията е играла ключова роля в това да се разкриват Чудесата на България, сега това продължава", каза акад. Ревалски. И припомни, че първият виртуален музей е създаден през 1998 г. от институтите по математика и по информационни технологии на БАН.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

"Преди 7-8 г. бе реализиран мащабен проект за изучаване на траките и техните предшественици. Този проект бе изцяло финансиран с дарения и беше мултидисциплинарен. Именно в сътрудничеството между различни специалисти се крие успехът на бъдещите проекти", посочи академикът.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Чудесата спечелиха верни приятели

ВИЖ ОЩЕ: Максим Бехар: Дигитализацията на Чудесата е в името на хората

Бъдете уверени, че научната общност ще подпомогне този процес, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана

"За страна като България, която е малка, няма нищо по-важно от това да си пази историята и да я показва на света", завърши речта си академик Ревалски.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички