AББA парти завладява с ретро очарование Северното Черноморие

AББA парти завладява с ретро очарование Северното Черноморие | StandartNews.com

В разгара на лятото няма нищо по-хубаво да се отпуснем и отдъхнем с музика, която никога не остарява. Такова е предложението на комплекс „Калиакрия" по Добруджанското крайбрежие, който кани на ретро АББА парти. В петък вечер край големия басейн в комплекса с барбекю и песните на вечната шведска група, която е една от идолите в поп и диско музиката на ХХ век, ще ни пренесат в 70-те и 80-те години на отминалия век. Входът е свободен, като организаторите на събитието – „Калиакрия", съвместно със сайта за книги и четене „Аз чета", ще срещнат посетителите с Георги Тошев, който ще вдигне завесата около шведската група, представяйки книгата за тях „АББА. Любов, триумф, раздели" и филма, който е заснел за групата.

"Историята на Агнета, Бени, Бьорн, Ани-Фрид наподобява филм. Не холивудски, а шведски. В нея съжителстват елементи от великата северна сага, преплитат се триумф и трагедия, богатство и бедност. Спомнете си Нора на Ибсен или госпожица Юлия на Стриндберг. Каквото и да им се случва, те успяват да преодолеят себе си в преследването на своите мечти. Подобно на филмите на един друг велик швед, кинорежисьора и драматурга Ингмар Бергман, във филма на АББА има и болка, и светлина, и мрак, и така характерните за Севера неистовост и последователност", споделя Георги Тошев.

Едно от посланията на лентата му е, че музиката все пак се създава от хора с лични истории, които са не по-малко интересни от самите им творби. Дрескодът на партито е от дискоерата, а Тошев ще се изяви и в нова светлина – като DJ. В съботния ден книгата ще бъде представена от автора си на плаж Моби Дик в Албена пред бистро „Дионисиус", където до края на юли тече за втора година „Голямото айляшко четене". В рамките на лятното четене на плажа всеки уикенд гостуват хора от екипа на издателство „Сиела". Всеки един от тях предлага на плажуващите списък от книги, които той би взел по време на своя летен отдих на морето. В първата десетдневка на август организаторите на айляшкото четене Велина Христова и Гавраил Гавраилов планират да организират и проведат и Фестивал на плажното четене, в рамките на който туристите ще могат да се срещат с автори от големи български издания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай