26 цигулари в конкурса "Васко Абаджиев"

26 цигулари в конкурса "Васко Абаджиев" | StandartNews.com

Третият международен конкурс за цигулари "Васко Абаджиев" започва от четвъртък в Музикалната академия като част от проекта "Шакона" на Клуб ЮНЕСКО "Леонардо да Винчи". Наградният фонд на благородното състезание за млади таланти от цял свят е 4300 евро, като ще бъдат връчени и специални награди. В журито са изтъкнати български и чужди музиканти, при това само професори - председател е Ангел Станков, членове са Ирина Бочкова (Русия), Йоханес Майсл (Австрия), Рудолф Бухман (Австрия), Йосиф Радионов, д-р Димитър Момчилов. Корифеите ще оценяват 26 кандидати от 16 страни.

Българският цигулар Васко Абаджиев е син на професора по цигулка Никола Абаджиев и на пианистката Лала Пиперова. Едва шестгодишен свири във Виена и става сензация, малко по-късно вече излиза със собствени композиции. На 9 получава диплома за завършено средно образование, а през 1936-а заминава с родителите си за Брюксел, където печели награда с най-висок състезателен бал. Следва серия от призове из цяла Европа. Детето чудо само на 13 завършва Консерваторията в Брюксел с най-високо отличие, като междувременно триумфира с концерти в Белгия, Германия, Франция, Италия, Дания и Швеция. В началото на Втората световна война семейство Абаджиеви се заселва в Берлин. От 1952 до 1956-а Васко живее с майка си почти изключително в България и изнася легендарни концерти. След нейната смърт през 1965-а следват 13 тежки и тъжни години в Германия за абсолютно непрактичния и несамостоятелен виртуоз. На 14 декември 1978 г. "Българският Паганини" е намерен мъртъв в градската железница на Хамбург.

За поколенията остават спомените за неговите феноменални изпълнения и записите, голяма част от които са запазени в "Златния фонд" на БНР. Връх на неговото майсторство са интерпретациите на произведенията на Бах и на Паганини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай