Връх пази легендите за сокол и гледки на половината Родопи

Един от прекрасните Смолянски върхове

Връх пази легендите за сокол и гледки на половината Родопи | StandartNews.com

Соколица е името на един от емблематичните за прекрасния град Смолян върхове. Издига се на 1701 метра надморска височина, а изкачаването му е едно истинско, родопско предизвикателстви, съчетаващо в себе си и по-леко, и по-трудно планинско изкачаване. 

Емблематичният връх се намира между известният зимен курорт Пампорово и една друга емблематична за Смолян екопътека – Невястата. 

Веднъж изкачили върха, пред вас се открива чудна гледка – Смолян, Перелик, Пампорово, върховете Преспа и Свобода се простират като на длан пред погледа ви. Ако уцелите хубаво време смело може да заявите, че сте видели половината Родопа. 

Както за всички скални масиви в Родопите, така и за връх Соколица не липсват древни предания, достигнали до нас посредством разказите на местните родопчани.

Едно от преданията гласи, че в недалечното минало, когато нашествията на недоброжелатели съвсем не били рядкост в Родопите, една смела майка се скрила в подножието на върха заедно със своето невръстно отроче.

Стиганли обаче недоброжелателите и до високия връх и открили родопчанката. В този момент жената оставила плачещото си дете в подножието на върха, изкачила се до най-високата му част и се хвърлила от скалата.

В този момент тя се превърнала в сокол, който литнал във висините. Според думите на смолянчани и до днес на връх Соколица се чува детският плач на невръстното чедо, което жената на посмяла да убие заедно със себе си.

Според друг вариант на същото предание жената и отрочето й били посечени, тъй като смелата родопчанка не издала своя съпруг и другарите му, които бранели Родопа от нашествия.

На самия връх е поставен и кръст, голям около 1,5 метра – дарение от навремето работещия „Тютюнев комбинат“ в Асеновград. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай