Внушителна пещера с нещо изненадващо на входа

Намира се край село Карлуково

Внушителна пещера с нещо изненадващо на входа | StandartNews.com

 Една от най-внушителните пещери в България е "Свирчовица".  Тя е разположена край село Карлуково. Нейното име произхожда от дървото "свирчовина" (бъз), което расте и сега на входа й.

Пещерата е средна по големина, двуетажна, разнопосочна с постоянно наличие на влага. Дължината й достига 281.5м, а дълбочината 39м. Входът й е наклонен  и се намира в платовидната местност "Барабан" с надморска височина 127м. Образувана е по разлом в горния пласт на варовиците от мастрихта.

Началото на "Свирчовица" започва с дълбочина 28м от равен под на камбановидна пропаст.

Значително богат на образувания е втория етаж, по който ясно се виждат нива от пълноводие на потока, измивал някогашните образувания и ги преобразявал в красиви извивки.

Пещерата е дом на 22 вида организми, между които два троглобионта (същества, адаптирани към живот без светлина).

На малкото пещерно пространство са се образували хиляди образувания: странични повлеци, висулки, тънки и дебели колони, синтрови преградки и др.

Горният етаж е сформиран от две галерии: източната - къса и западната, която продължава до друга с плътни завески и кристали. Горният етаж е напречен на долният. Има предположения, че поройните води, навлизащи в пещерата изтичат по някой отвор в системата на "Банковица".

"Свирчовица" е достъпна за посещение, но само от обучени пещерняци, разполагащи със специална екипировка.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай