Върхът разкриващ красотата на три планини

Близо до село Семчиново

Върхът разкриващ красотата на три планини | StandartNews.com

Милеви скали е висок 1593 метра връх в източния край на рида Алабак, в Западни Родопи. От него се открива красива панорамна гледка към долината на Чепинска река и заобикалящите я родопски ридове и върхове. От върха се виждат също и част от по-далечните Рила и Пирин.

До Милеви скали се стига по няколко екопътеки. Ако искате с кола, от центъра на село Семчиново. Стига се за около 30 – 40 минути по 16 километров еднопосочен път. Може пеш  по маркирана пътеки - от село Варвара, от Варварските минерални бани (спирка Марко Николов) и от спирките Цепина и Долене.

Изкачването далеч не е от най-лесните, преди всичко заради голямата разлика в надморската височина - около 1000-1200 м в зависимост кой от вариантите за изходен пункт изберете.

От върха пред вас се ширва необятна панорама – безкрайни зелени хълмове, цялата Чепинска котловина като в шепа, връх Арабчал, Острец, в далечината  Рила и Пирин. Погледът стига до безкрая на Родопите. 

Милеви скали са белязани с подвиг в историята ни. Тук става сражението на 04.09.1944 г . между партизанските отряди и многобройната войска, жандармерия и полиция.  За обезсмъртяване на героизма им е издигнат величествен 20 метров паметник, който да напомня за партизанското дело.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай