Вълшебният извор до Девня. Любимо място на императори

Намира се в град Девня

Вълшебният извор до Девня. Любимо място на императори | StandartNews.com

Девненските извори са най-големите карстови извори в България. Намират се в подножието на възвишението Голям кайрак, североизточно от центъра на град Девня, до квартал Река Девня. Това са около 30 извора, разположени сравнително близо един до друг в няколко групи, които дават началото на Девненската река. 

 Най-големите са Халкалията (Кара дипсиз / Черния бездънен), Баш гьоз (Игрек), Делидушка (Лудетина), Адата (Острова), Хавуз (Вълшебния) и Дипсиз (Бездънния / Марциана).

Най-красив е Вълшебният извор, за който се твърди, че  е бил любимо място за отдих на Марциана - сестрата на римския император Траян, който през I в.пр.н.е. завладял съществуващото тук тракийско селище и основал град Марцианополис.

Най-многоводният сред тях е Дипсиза. Образува внушително езеро, което в недалечното минало бе обрасло в периферните части с растителност. По дъното му са зинали широки, сякаш бездънни, гърла, от които на едри букли блика кристална бистра вода.

Отвреме-навреме от дълбочината излитат малки мехурчета. На места водните букли изхвърлят пясък чак до повърхността на езерото. Трудно е да откъснеш поглед от този жив ненагледен извор, който наричат още Бездънен.

Водата на изворите е с постоянна температура (17 - 20 градуса), не замръзва през зимата и не се влияе от сезонните климатични промени. Затова река Девня, която събира водите им, е постоянно пълноводна. Тя има пет пъти по-голям дебит от мнохо по-дългата Провадийска река, в която се влива.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Радо
преди 5 месеца

Девня ми е Девин...

Откажи
Галя
преди 5 месеца

Къде е Девин, къде е Девня?!! Вие география учили ли сте? Жалко!!! Абсолютна неграмотност!!!!

Откажи
l.tsonev
преди 5 месеца

Очевадно е НЕграмотен, но ако го попиташ, със сигурност има преденции като за министър-председател. Не знам дали знае всички букви.

Откажи
Светла
преди 5 месеца

Правилно е написано,явно Вие не можете да направите разлика м/у Девня - Девненски и Девин - девински.

Откажи
Бонго Бонго
преди 5 месеца

Акъла им като на аспирин чертичката. Нека продължа с историята на Девня. Марцианопол е създаден през 386 та г от император Валент. Какъв Траян??? Траян е бил в Стара Загора. И е бил временно управляваща СТОЛИЦА НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ ЗА ТРИ ГОДИНИ!!!!! ВЗЕМАЛИ СА СЕ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА АРХИЕПИСКОПИИ. БИЛ Е МОНЕТЕН ДВОР, АКО РАЗБИРАТЕ КВО ЗНАЧИ ТОВА. ИМАЛО Е ЦЕХ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СТЪКЛА И ЦЕХ ЗА ЛАМПИ. УНИЩЖАВАТ ГО НАПЪЛНО, БЪЛГАРИ, СЛАВЯНИ И АВАРИ ПРЕЗ 596, НАПЪЛНО ОПОЖАРЕН И УНИЩОЖЕН. 596 ТА. ПОМИСЛЕТЕ, КОГА Е СЪЗДАДЕБА БЪЛГАРИЯ? ОКОЛО 630 ТА. ЗАЩО СЕ КАЗВА БЪЛГАРИЯ, А НЕ СЛАВЯНИЯ ИЛИ АВАРИЯ???? МИСЛЕТЕ... ПОСЕТЕТЕ МУЗЕЯ НА МОЗАЙКИТЕ, УНИКАЛЕН Е, ТАМ ПИШЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ НАПИСАНОТО МИ ТУК. НЕ ПИШЕ САМО, ЧЕ И БЪЛГАРИ СА УЧАСТВАЛИ В УНИЩОЖЕНИЕТО НА ГРАДА, ТОВА СКРИТО,НО ЛОГИКАТА МИ Е ПРАВИЛНА...ЗАЩО АДЖАБА СЕ КАЗВАМЕ БЪЛГАРИЯ, А НЕ СЛАВЯНИЯ???? ДЕВНЕНЦИ ЖИВЕЯТ В ИСТОРИЧЕСКО МЯСТО,КОЕТО КОМУНИСТИТЕ ПРЕВЪРНАХА В ЗАВОДИ

Откажи