Уникално! Градска баня стана първия музей на водата

Намира се в Ловеч

Уникално! Градска баня стана първия музей на водата | StandartNews.com

Градче в България стана пример за Европа. Старата градска баня на Ловеч „Дели Хамам", построена през XVI век, днес е превърната във виртуална водна атракция, като това е първият в Европа вируален музей на водата. Посетителите могат да научат интересни факти за водата чрез специално проектирани мултимедийни ефекти и програми.

Филми за историята на банята, за водата като жива течност и основен фактор за съществуването на живота на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни.

С новите технологии, водата в сградата се превръща във воден екран и екран от фини водни пари, върху които се проектират картини от Ловеч, а върху големия купол в централното помещение - небе с  облаци.

Старата баня „Дели Хамам“ в Ловеч е архитектурен и строителен паметник с национално значение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенична баня в страната.

Водата за къпане е идвала  по водопровод от района на местността “Липака" край Ловеч и от два други източника. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените. 

 В последните години от експлоатацията на хамама бива въведен нов метод на отопление на помещенията и водата, посредством парна машина или т. нар. локомобил, който е бил свързан с местната водопроводна мрежа.

Локомобилът е произведен в Англия в началото на XX век от известната тогава компания за парни машини „Clayton & Shuttleworth“. Състои се от две части - пещ и цистерна с вода. Действал е на принципа на бойлер на дърва.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай