Уникална къща без нито един пирон, ето къде се намира

Често е наричана "Къщата без пироните“

Уникална къща без нито един пирон, ето къде се намира | StandartNews.com

Вярвате ли, че е възможно такава голяма къща да бъде построена без нито един пирон и желязна скоба?  Още през 1840 г. дряновският майстор Колю Гайдарджията е направил точно това! Интересните факти дори продължават – това всъщност са две къщи, оформени изключително умело като една откъм улицата.

Половината е била на знатното семейство Лафчиеви, а другата половина на семейство Переви. Характерната за този край изцяло дървена фасада на къщата днес предизвиква огромен интерес и приковава вниманието на всички туристи, които я видят. Често е наричана „Къщата без пироните“.

И Лафчиеви, и Переви са били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата "Св. Троица", която се намира само на 40-ина метра от къщата и е на същата възраст.

Детайлно описание на този изключително впечатляващ възрожденски паметник е направено в научно мотивираното предложение за обявяването му за такъв. От там са следните данни:

Къщата е двойна – под един покрив са събрани две еднакви по разпределение, долепени една до друга къщи. Тя е триетажна – приземие с дюкян и полувкопана маза, етаж на нивото на двора и горен етаж. Приземието е изградено от каменна зидария със сантрачи (хоризонтално разположени греди през няколко реда от зида). Двата дюкяна към улицата се затварят с дървени капаци-хармоники. В единия от тях от 2023 г. се намира експозицията „Сътворено от Земята“ – богата колекция от минерали.

През 2022 г. къщата е реставрирана и в момента се подготвя обновена етнографска експозиция за историята на Дряново след Освобождението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи
Гневен
преди 1 седмица

И в кой град е това да ви ебя майката проста ?

Откажи
Марко
преди 1 седмица

Успокой се, човече, майсторът, построил къщата, е "дряновски", в тази къща се помещава етнографската експозиция на Дряново. Е, градът е точно Дряново. Къщата е на площадчето, на което е паметникът на Кольо Фичето / също дряновец и ученик на Кольо Гайдарджи/, отзад е старата църква "Св. Троица". Който не вярва, нека иде в този чуден градец и лично да се убеди! Хубава вечер!

Откажи