“Св.Архангели” - перла в православната корона на Пловдив

Възстановени и ремонтирани са светините в Стария град и центъра

“Св.Архангели” - перла в православната корона на Пловдив | StandartNews.com

Възстановени и ремонтирани са светините в Стария град и центъра

В новия храм кметът Константин Димитров бе благословен от митрополит Николай

Пловдив, който се слави като един от най-древните градове в света и европейска столица на културата, вече може да се нарече и град на ангелите. Отскоро над величествените скали на Джамбаз тепе в непосредствена близост до Античния театър се извисяват храмът на Светите архангели и новата сграда на Пловдивска митрополия, които бяха осветени от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай навръх Гергьовден тази година.

Благолепният архитектурен ансамбъл бързо се превърна в привлекателно място за пловдивчани и хилядите туристи. Някои от върха се наслаждават на една най-живописните панорами към града и Родопите. Други, копнеещи за духовни съкровища, се отбиват в Дома Божий за молитва и богослужба.

"Този храм има голямо значение за града ни, за престолния ни град Пловдив и за Божия народ. Ние тук чувстваме като че да са събрани всички ангели, които да бдят над града и да го пазят от всяко зло и от всяка беда", каза в празничното си слово архипастирят на Пловдивската епархия.

Именно в новия храм на 8 ноември, Архангеловден, новоизбраният кмет на Пловдив Константин Димитров бе благословен от митрополит Николай, а след това начело на внушително литийно шествие заедно с владиката се отправи към общината да бъде въдворен на поста.

Там Димитров пое властта от бившия градоначалник Здравко Димитров, който пък преди три години имаше честта да води заедно с митрополита друго литийно шествие  и да положи основния камък за изграждането на бъдещата църква.

 "Св. Архангели" е още една перла в православната корона на Пловдив - най-древният християнски център у нас, чието начало положил през 37 г. сл. Хр. един от 70-те апостоли - Ерм.

Съвсем наблизо е съществувала стара църква, която в средата на ХХ век е разрушена. Тя е действала още от ХVI в. Кога е била построена не е известно, но е описана като една от действащите църкви в Пловдив от немския пътешественик Стефан Герлах, минал през града през 1578 г. Както е видно от стара фотография от края на ХIХ в. тя се е намирала в западната част на Джамбаз тепе, между митрополитския храм "Св. Марина" и "Св. Параскева" - друга наскоро изтръгната от запустение и възродена за благодатен духовен живот древна църква.

Вероятно е да е била като гробищна църква към митрополията и точно там да са погребвани пловдивските митрополити. И до днес тя не съществува, като единственото свидетелство за нея са останки от каменния зид, който я ограждал. Светинята, съборена при строежа на тунела под Стария град, днес се възроди от пепелта в спиращ дъха вид.

Въпреки, че в богоспасяемия град Пловдив има множество забележителни храмове и най-новият от тях - дело на доскорошния главен архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, е уникален и забележителен със стилната си архитектура, изящно вътрешно оформление,красив мраморен иконостас и сияещи мозайки.

В съседство пък е новата достолепна сграда на Пловдивска митрополия, възстановена в най-добрите традиции на възрожденската архитектура, вътрешна и външна украса. Тя е била построена в края на ХVIII век от митрополията на Филипопол-Пловдив, за да послужи като епархийско училище, да бъде духовно средище и светилник за православните жители на този град в най-мрачните години.

"Преминала през множество перипетии, превръщана в работилница, в склад, в общежитие, а накрая с намерение да бъде ресторант, национализирана, събаряна, полуизграждана и пак изоставяна, днес, 230 години по-късно, тя отново е на Църквата. Това е Божи промисъл! Това, човек не може да го предвиди и измисли!", подчерта владиката.

Основна заслуга за градежа има и главният ктитор архонт Георги Гергов, който дари имота за новия храм и част от сградата на бившето гръцко училище за нова митрополия земята и подпомогна строителството им.

"Св. Архангели" и новата Митрополия на Джамбаз тепе са само последните две от плеядата от ослепителни нови църкви, които украсяват не само Пловдив, но и цялата епархия. Само в Пловдив бяха съградени величествени храмове като "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в район "Западен", където митрополит Николай често празнува празника на небесния си покровител - Никулден. 

Забележителни са също "Св. Преображение Господне" - в "Тракия", "Св. Климент Охридски" - в "Смирненски", както и редица по-малки църкви и параклиси, издигнати в наши дни. 

Възстановени и ремонтирани са светините в Стария град и центъра на Пловдив, мнозина от които пазят спомени за преломни събития от българската история.

Великолепните и възродени от разрухата църкви и манастири, радващи окото на всяка крачка в епархията, са неоспоримо свидетелство за изобилните плодове на 17-годишното служение на митрополит Николай начело на Пловдивската катедра.

Духовните градежи са не по-малко важни за архипастиря на Пловдивска епархия и вдъхновяващ пример за това е развитието на Пловдивската духовна семинария и академия "Св. Кирил и Методий", утвърдила се като ковачница на бъдещи пастири, богослови и псалти, място на строго възпитание и душеполезно знание. Хорът на семинарията и митрополитският хор  "Св. ап. Ерм" съхраняват и издигат до нови висоти старовековните традиции на източно-църковното пеене, разучават и вплитат в богослуженията нови сладкогласни песнопения.

Първопроходец в своето дело е и "медията на благата вест" - Пловдивската православна телевизия (ППТВ). Вече 13 години тя разпространява спасителното за всички човеци евангелско Божие Слово, а също отразява богатия богослужебен живот на епархията.

Телевизията работи с апаратура, която е последна дума на техниката - наскоро се сдоби със супермодерна подвижна телевизионна станция и телевизионен кран. Инвестицията в по-високо качество на звука и картината позволява на стотиците хиляди зрители да се вглъбят в молитва при богослуженията от различни точки на епархията, където не могат лично да присъстват. ППТВ съвместно с Културно-просветния отдел на митрополията продуцира и детските предавания "Духовни пътеки" и "Малки крачки към Божията светлина", които отварят очите на бъдещите поколения за вечните истини.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай