Стръмни стълби и висящи мостчета завладяват туристите на трънския край

Красотата на екопътеката съперничи с тази на Ждрелото на река Ерма

Стръмни стълби и висящи мостчета завладяват туристите на трънския край | StandartNews.com

Трънският край съчетава в себе си множество културно-исторически и природни забележителности. Сред атрактивните дестинации, които може да видите е екопътека „Ябланишко ждрело“.

 Красотата на екопътеката съперничи с тази на Ждрелото на река Ерма, а маршрутът през ждрелото е значително по-атрактивен, предлагайки леко екстремно изживяване за приток на адреналин. Стръмни стълби и пътеки катерят скалите, висящи мостчета прекосяват реката, а някои от тях се движат точно над ждрелото, закрепени за отвесните канари. 

Ябланишката екопътека се движи по периферията на Гребен планина, точно на границата с Ездимирска планина. Със сигурност е страхотна дестинация за еднодневна разходка околко София. 

Пътеката започва от село Банкя, някои го наричат Трънска Банкя, за да не става объркване със софийската Банкя, но то си се казва Банкя.

Има два подхода към ждрелото. Първият е преди самото село Банкя – вдясно от шосето, в частта, където започва спускането по асфалтовия път към селото.

Вторият подход към пътеката е от самото село. Като влезете в него, веднага след завода за бутилиране трябва да завиете надясно и да се насочите към крайните къщи. От там започва екопътеката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай