Селце крие втори Лъвов мост

Наричан още Лъвовият мост на Кольо Фичето

Селце крие втори Лъвов мост | StandartNews.com

Селце у нас пази втори Лъвов мост.  Той се намира в Селище, Габровска област. Селцето се намира в подножието на връх Бабан, който се нарича от местните хора – второто Оборище на България.

На 1 май 1876 година, в Централния Балкан, общонародно събрание, начело с дядо Фильо Радев, Христо Филев, Йонко Карагьозов, Данчо Фесчиев и други родолюбиви българи - четници провъзгласяват Априлското въстание в Севлиевско.

В продължение на 9 дни, на 4 км. западно от селото, в местността Граднишки боаз, насението се бори с войски на Османската империя и удържа техния щурм и атаки. За тези събития напомня изградения Мемориален комплекс с два паметника и чешма.  

Лъвовият мост е също е свързан с тези събития. Утвърждаването на лъва като национален символ окончателно се възприема по време на Априлското въстание, през 1876 г., с идеала за свобода и национална независимост.  

Има сведения, че тези лъвове са окрасявали моста на Кольо Фичето, който се намира в Севлиево, но през нещастната 1935 г., бива отнесен от огромното наводнение сполетяло този край. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи
Само
преди 3 месеца

Като видя релсите от следи на кемтрейлса и ми идва да дойда и да ви разчекна лъжливите усти пумияри долди.ЛЪЖЕТЕ,ЧЕ НЕ ПОТДЪРЖАТЕ ВИРУСИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН КЕМТРЕЙЛС!!!!ДА ГНИЕТЕ В АДА ОТКАЧЕН ЗАПАДЕН ЕЛИТ!!!

Откажи
съвет
преди 3 месеца

Слагай парцала на устата и не гледай нагоре да не ти напръска очите кемтрола

Откажи
NaskoP
преди 3 месеца

Във Гр. Разград също има ЛЪВОВ и ОРЛОВ МОСТ !!!

Откажи
Raiko
преди 3 месеца

Не е в подножието на вр. Бабан ,а на 6км от него !В подножието е с.Кръвеник и хората и събитията са от това село!

Откажи