Римски мост пази легендата за заровено злато

Той е бил част от стария античен път за Беломорието

Римски мост пази легендата за заровено злато | StandartNews.com

Римски мост, който е един от символите на село Могилица, впечатлява с архитектурата си. Освен римски, го наричат и Широк мост. Бил е част от стария античен път за Беломорието. През 80-те години е свързвал и Могилица с Арда.

Съществува легенда, че в основите на моста имало заровено злато. Според нея римляните имали обичай, когато строят мост да поставят в основите пари, за да може когато мостът се повреди да има средства за неговото ремонтиране. Дали това е само популярна легенда, която може да се чуе навсякъде, където има стари мостове или чешми, или е самата истина, знаят само хората, които са го построили. 

Днес Широк мост е туристическа атракция. Преди няколко години мостът е ремонтиран, като са изградени каменни парапети с дървена ограда, за безопасност на преминаващите по него.  В горното поречие на река Арда има доста римски мостове, които са останали ненаименовани.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи
Кольо
преди 1 месец

Името на моста е тракийско. МОСТ е тракийска дума със същото значение. В думата ШИРОК е скрито тракийското име на реката - САРА АК със смислово значение "Каменен поток". В този случай смисловото значение на името ШИРОК МОСТ е "Мост на каменният поток". Името може да се развие и от тракийското име СКАРА УД МОСТ. Тогава смисловото значение ще е "Мост на бърза вода" или името на реката може да е "Бърза вода".

Откажи