Римски кастел разположен на ключов път

Вижда се жп линия Ловеч -Троян

Римски кастел разположен на ключов път | StandartNews.com

Kрепостта Сострa e една от римските кастели (което значи укрепен военен лагер) по нашите земи. Изграден е в средата на 2-ри век по заповед на император Антонин Пий. В средата на 3-ти век крепостта Состра е разрушена от готите. Възстановена е и е изградена по-голяма и стабилна стена.

В края на 4-ти век Состра за пореден път е разрушена от готите. В началото на 5-ти век в района се заселва цивилно население и крепостта окончателно губи военния си характер.

В непосредствена близост до крепостта е минавал римският път от Данубиос (река Дунав) към Филипополис (днешен Пловдив). Останки от пътя могат да се видят и днес пред портата на крепостта.

Можете да влезете в крепостта през Източната порта. Тя е реновирана и е част от най-дългата и висока крепостна стена към момента. Малко след като преминете през портата ще видите жп линия, това е жп линията Ловеч -Троян. След релсите можете да видите другите части от крепостта Состра – кули, складове, помещения.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи