Легендарната екопътека на мала Стара Планина

До нея Вазов пише "Дядо Йоцо гледа"

Легендарната екопътека на мала Стара Планина | StandartNews.com

Вазовата екопътека е сред най-популярните и желани туристически преходи. Разположена е на територията на Искърското дефиле. Вазовата екопътека свързва селата Гара Бов и Заселе, като може да започнете разходката както от Гара Бов, така и от село Заселе.

"Вазова екопътека" е единствената, по която може да се отиде до природната забележителност водопад "Скакля".Този кът  многократно е посещаван от Иван Вазов. Тук той написва известните си произведения "Из мала Стара планина" и "Дядо Йоцо гледа".

Ето защо туристическият маршрут, част от който е "Вазовата екопътека", започва от Вазовата /Данговата/ къща в махала Кошущица, прекосява р. Искър, вие се край водопада Скакля в землището на село Заселе и завършва при надвесения над Искъра Зли камик. В първоначалния си вид пътеката е построена през 1973 г. с труда на местното население.

 През 2007 година е обновена като са изградени мостчета, пейки, беседки, парапети и информационни табели. Дължината ѝ е близо 2 км. и отнема около 1 час и 20 минути от нейното начало до с. Заселе. Връщането е доста по-бързо, защото се спускате само надолу.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай