Бранд България! Кристалната зала в Мадан - Чудо на 2023 г.

Международен форум на Европа Ностра България начерта пътя за Бранд България

Бранд България! Кристалната зала в Мадан - Чудо на 2023 г. | StandartNews.com

Кристална зала в Мадан, която пази над 600 уникални минерални образци, е Чудо на България за 2023 г. Наградата Атракция на 2023 г. бе връчена на кмета на миньорския град инж. Фахри Молайсенов от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Тържествената зала "Проф. Марин Дринов" на БАН стана днес Музей на Чудесата.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Време е за цифрова платформа "Бранд България"

Над 150 представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите се събраха в Големия салон на Академията за третия международен форум "Бранд България - докосни Чудесата".

Той бе организиран от Общество "Културно наследство" - официалният представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Конференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите на унищожителните потопи по Южното Черноморие.

Специални гости на форума, който се проведе под патронажа на Мария Габриел, бяха вицепрезидентът на Европа Ностра Пийт Яспър иЙоана Микру, член на Борда на директорите на Елиники Етерия (Европа Ностра Гърция).

В дискусията и годишните награди "Чудесата на България" се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-председателят на парламента проф. Андрей ЧорбановИТН), председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, собственикът на фондация "Кредо Бонум" Цветелина Бориславова, подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов, евродепутатите Искра Михайлова (зам.-председател на ПГ на "Обнови Европа") и Цветелина Пенкова (ПЕС), съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева, лидерът на "Възраждане" д-р Костадин Костадинов, председателят на парламентарната Комисия по въпросите на въпросите на децата, младежта, семейството и спорта Небие Кабак (ДПС), зам.-председателят на Комисията по туризъм в НС Любен Дилов-син (ГЕРБ-СДС), депутатите от ДПС Хайри Садъков, Байрам Байрам и Фатме Рамадан, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Поздравителен адрес изпрати председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Дискусията събра плеяда дипломати - посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния - Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия - Н. Пр. Желко Йович, първият секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, директорът на Италианския културен институт Мария Маца.

Форумът бе уважен от кметовете на Брацигово Надежда Казакова, на Белица - Радослав Ревански, на Джебел - Неджми Али, на Крушари Илхан Мюстеджеб, зам.-кметът на Габрово Невена Минева.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бранд България трябва да е приоритет като еврото и Шенген

Бранд България трябва да е национален приоритет като еврото и Шенген, заяви председателят на Европа Ностра България Славка Бозукова, откривайки форума, по време на който бяха раздадени и Годишните награди "Чудесата на България" за 2023 г.

На базата на уникалния български код трябва да се разработи и да започне да се реализира концепцията за Бранд България, за нова визитна картичка на България пред света. И като мисия за възраждане на българската духовност. И като инструмент за изграждане на имидж и репутация на страната. И като кауза, която да позволи културната ни съкровищница да заеме подобаващото й място в европейската и в същото време да превърне страната ни във водеща европейска дестинация и за туризъм, и за иновации, категорична бе г-жа Бозукова.

Благодаря за енергията, защото направихте Бранд България кауза, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел: Да заговорим в един глас за Бранд България

Тя съобщи, че на 15 септември предстои среща с 6 министерства, които да очертаят визията по общата работа за Бранд България. Във Външно министерство своите експерти изпращат министерствата на туризма, на културата, на икономиката, на иновациите, на земеделието и на образованието. Очаква се включването и на МОСВ.

В Бранд България ще имат специално място културните институти на България зад граница. Предстои и изготвянето на единен културен календар на България, който да се спазва както у нас, така и от мисиите зад граница, съобщи Габриел.

Да се опитаме да разкажем себе си чрез Бранд България с увлекателна история, свързваща миналото, настоящето и бъдещето. С нови продукти и нови атракции. Вярвам, че заедно ще успеем. Това е кауза, приемете я, призова министърът на културата Кръстьо Кръстев. 

ВИЖ ОЩЕ: Кръстьо Кръстев: Да разкажем за себе си с приказна история

Винаги съм следвала максимата, която гласи - да правиш добро без да мислиш какво се случва. Щастлива съм, че Бранд България върви по този път на единение между различни институции, бизнес, медии - между активните хора в България. Това ще свали преградите, които е имало от началото на демокрацията, заяви Цветелина Бориславова, банкер и председател на фондация "Кредо бонум".

ВИЖ ОЩЕ: Цветелина Бориславова: Бранд България обединява активните хора

Европа Ностра е неправителствена организация, съществуваща от 60 години, има 300 дъщерни организации в Европа. Общество "Културно наследство" вече е една от тях. Неправителствената организация, оглавявана от Славка Бозукова, играе огромна роля в опазването на старините в България, подчерта Пийт Яспър.

ВИЖ ОЩЕ: Пийт Яспър: Вие сте хора, които виждат решения

Поздравления за това, което правите и за прекрасната идея за Бранд България, за все по-ясно дефинираната цел за културната дипломация, подчерта евродепутатът от "Обнови Европа" Искра Михайлова.

ВИЖ ОЩЕ: Искра Михайлова: Как опазваме културното наследство при променящ се климат?

Трябва да се търси връзка с кметовете, те могат да кажат какво е състоянието на място. Разчитам, че предстоящата среща на Европа Ностра ще даде някои от отговорите. Но трябва да бъде включена и в европейския парламент, подчерта Михайлова. И съобщи: "Две са направленията, които свързват работата ми в европарламента с присъствието ми днес тук - ние виждаме културното наследство като интегрирано в живота на хората и като начин за развитие на регионите.".

Работата на Министерство на туризма по Бранд България представи съветникът на Зарица Динкова - проф. Мариела Модева, която е партньор на инициативата още от времето, когато бе зам.-министър. Тя заяви, че само обединените сили на всички ще доведат до реализация на каузата.

Има едно единствено място в България, а и на Балканите, което пази над 600 уникални минерала – Кристалната зала в Мадан. Само в нея могат да се видят невероятни образци от емблемите на миньорското градче – галенит и пирит, каза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, която водеше церемонията по Годишните награди "Чудесата на България". Но това не е всичко. Само там туристите могат с оригинална вагонетка да станат миньори в рудника-музей и на видят как траките са добивали руда в пещерата „Шаренка“, представи Атракцията на година д-р Карастоянова.

Кметът на Мадан инж. Фахри Молайсенов подари от своя страна на Мария Габриел един от уникалните кристали, които се срещат само в Мадан и са емблена на града, който вече се слави с минния си туризъм.

Мадан е част от първия международен проект за пешеходен туризъм „Пътят на чановете“: Мадан – Рудозем - Ксанти, който се разработва в момента с активната водеща роля на Европа Ностра България. Затова Общество „Културно наследство“ присъди специална награда на Елиники Етерия – Европа Ностра Гърция. Тя бе връчена от акад. Юлиан Равалски на Йоана Микру, член на Борда на директорите на Елиники Етерия.

Откритие на 2023 г. заслужено стана поредната уникална находка на проф. Людмил Вагалински в невероятния античен град Хераклея Синтика -  оброчната плоча на тракийски конник. Тя е първата от камък открита у нас, досега бяха откривани само керамични. Наградата връчи министърът на културата Кръстю Кръстев.

Още 8 награди за регионални брандове като част от големия Бранд България, който се кове в момента от изпълнителната, законодателната, местната власт и Европа Ностра България присъди Общество "Културно наследство".

Бранд Родопи стана големият проект Форум „Брацигово – каменният поток на времето“, който има за цел да възроди традициите на най-голямата архитектурно-строителна школа през Възраждането – тази на брациговските майстори. Втората голяма цел е създаването на първия образователен център за реставратори, запазващ традициите в архитектурата и каменоделството на брациговските майстори.

Форумът се провежда трета година като вече е международен. Награди за него получиха кметът на Брацигово Надежда Казакова, арх. Десислава Димитрова, главен организатор на форума, Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България, арх. Борис Владимиров, председател на Камара на архитектите в България – Районна колегия София област и Инж. Илиян Терзиев, председател на Камара на строителите в България.

Отличията им бяха връчени от Цветелина Бориславова, собственик на Фондация "Кредо Бонум", съучредител на Европа Ностра България.

Форум "Брацигово – Каменният поток на времето" се провежда с голямата подкрепа на Италия. Затова специални награди бяха присъдени на Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас и на Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София. Отличията връчи доц. Петър Чобанов, подуправител на БНБ.

Наградата Бранд Стара Планина отиде при един майстор, който е посветил целия си живот на една традиция - мутафчийството. Христо Маринов, майстор в Етнографски музей на открито "Етъра" е пазител на стария занаят, който в миналото е бил широко разпространен.

С решение на културното министерство Маринов бе обявен за живо човешко съкровище. И стана част от националната листа на България за нематериалното културно наследство. Майсторът съобщи голяма новина. Той вече не е последният мутафчия, както бе известен доскоро, защото е обучил свой наследник и е съхранил запазването на занаята. Наградата му бе връчена от Пийт Яспър, вицепрезидент на Европа Ностра.

Отделно община Габрово получи награда за цялостен принос в опазването и популяризирането на културното наследство. Тя бе връчена на Невена Минева, зам.-кмет по образование, социални дейности, култура и туризъм от Амелия Гешева, съветник на министъра на културата.

Била съм три пъти в Белица и ще се връщам винаги в този уникален град, каза Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, връчвайки отличието Бранд Рила на кмета на Белица Радослав Ревански. Наградата му бе присъдена за цялостен принос в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство и традициите, а и за най-голямата атракция на Рила - Парка на мечките.

Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и община Белица. Но Чудесата на Белица са много повече - тук трябва да споменем уникалния курорт Семково, екстремното влакче в RILA FUN PARK, каменната статуя на Бела Ица и много други, каза Полина Карастоянова.

Две награди отидоха при невероятната крепост "Залдапа", която бе отличена като емблема на Бранд Добруджа. Едната бе за кмета на Крушари Илхан Мюстеджеб, който стопанисва обекта, а другата бе за РИМ Добрич, който отговаря за проучването му. Тази година разкопки в Залдапа направи първа в района международна археологическа експедиция с учени от България, Франция и Канада, студенти от Италия и Албания, и работници от региона. Укреплението се намира в северната част на община Крушари, в местността „Калето“ между селата Абрит и Добрин.

Наградите връчи историкът, който като директор на НИМ прави първите големи разкопки на Залдапа – лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той разкри, че според легендите Залдапа крие златна колесница. И заяви, че дори и тя да не бъде открита Крушари има толкова много чудеса, че непременно трябва да се види.

Специалната награда в тези категория отиде при посолството на Австрия в България. Зам.-председателят на НС проф. Андрей Чорбанов отличи Джералд Хаузер, първи секретар и консул на посолство Австрия, за цялостната подкрепа на държавата към Дунавската стратегия.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по туризъм Любен Дилов-син, най-известният гмуркач сред депутатите, отличи РИМ Каварна с приза Бранд Черно-море Варна.

Повод е първият подводен маршрут в Каварна, направен от Историческия музей в града и Центъра за подводна археология, който ще бъде ползван от туристите. Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия античен град край пристанището на Каварна.За първи път туристи ще могат да се гмуркат и да разглеждат останките от античен град под водата. Отличието взе Пенко Георгиев, директор на РИМ Каварна.

Наградата Бранд Черно море-Бургас пък отиде при първия археологически студентски кампус в комплекса „Акве Калиде“, в който ще се обучават  студенти от пет западни университети със специалност „Археология“. Наградата за уникалния проект бе връчена от председателя на комисията по въпросите на децата, младежта, семейство и спорта Небие Кабак на община Бургас, която от години има за свой приоритет развитието на културно-историческото наследство. Взе я Радосвета Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“.

Бранд Западна България бе наградата за първия международен дигитален маршрут на два от най-големите природни паркове в България и Румъния – „Врачански Балкан“ и „Железни врата“. Специалната награда за подкрепа на проекта бе връчена от евродепутата Искра Михайлова за Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния у нас.

Борис Хаджийски, директор на РИМ Пазарджик, получи отличието Бранд Тракия за модернизацията на музея и за експозицията на невероятното Равногорско съкровище. Отличието бе връчено от проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Награда още получи и община Казанлък за цялостен принос за опазването на тракийската култура. Тя бе връчена на инж. Кънчо Христов, началник на отдел "Проекти с външно финансиране" в община Казанлък

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай