Конниците на Апокалипсиса яхнаха Вагнер и Metallica

Конниците на Апокалипсиса яхнаха Вагнер и Metallica | StandartNews.com

Парчета от новия Shadowmaker за пръв път прозвучаха live в Пловдив

Финландската чело метъл банда Apocalyptica тотално разби публиката, събрала се за концерта им в Античния театър на Пловдив в петък. Челистите Перту Киваалаксо, Пааво Льотьонен и Еика Топинен и барабанистът им Мико Сирен бяха придружени от певеца Франки Перез за първото им гостуване в България след цели 16 г. На историческата сцена групата преведе зрителите през виртуозна разходка из музикалната история, изпълнявайки както парчета от най-новият си албум Shadowmaker, така и песни от предходни албуми, няколко кавъра и два легендарни класически трака - "Ludwig" от Рихард Вагнер и "Hall of the Mountain King" на Едвард Григ.

Горчиво-сладък вкус остави в устите на зрителите сравнително краткият сетлист и само трите песни, които изпълниха на бис. Седящите на първите редове успяха поне да видят усмивките на челистите Пааво, Перту и Еика, когато те засвириха инструментала на "Bittersweet", а от публиката като нежен шепот се понесе и текстът на песента (написан и изпълнен от Виле Вало от HIM).

Apocalyptica обещаха, че ще се върнат отново. Този път по-скоро. Ще чакаме с нетърпение момента, когато отново ще можем да се насладим на космическия им талант. А лично аз - когато отново ще имам честта да си разменя няколко думи с тях и да се посмея на забавните физиономии, които правеха за фотографите по време на пресконференцията им в сградата на община Пловдив по-рано същия ден. Кой би предположил, че "конниците на Апокалипсиса" са толкова земни хора?

На сцената на Античния театър Apocalyptica изпълниха за първи път някои парчета от най-новия си албум Shadowmaker на живо - като "Riot Lights". Великолепната акустика успя да разнесе звуците на челата до самия център на Пловдив. Концертът започна с виртуозно инструментално изпълнение на "Reign of Fear" от Shadowmaker. Групата продължи с две песни от албума от 2007 г. "Worlds Collide", а после отново ни върнаха в модерната ера с 3 изпълнения от новия албум - "House of Chains", "Sea Song" и "Till Death Do Us Part".

Рязък завой в пътуването с машината на времето ни запрати право в 1998 г. с кавър на Sepultura, а после продължиха с "Bittersweet" (от 2004 г.), на която българската публика тихо припяваше, въпреки липсата на вокалист, който да я насочва. Това явно приятно изненада финландците, които се ухилиха до уши. Последваха три изпълнения от новия албум, като Франки Перез най-накрая

успя да разгърне гласа си в "Hole in my Soul"

и да покаже, че мястото му наистина е на една сцена с легендарната банда.
С две класически изпълнения от Вагнер и Григ беше сложен краят на концерта, но публиката не се отказа толкова лесно. Виковете "We want more!" и "Още! Още! Още!" примамиха Apocalyptica за бис на сцената и изпълниха кавър на "One" на Metallica, една от песните, които ги поставиха в светлините на прожекторите в началото на кариерата им. Последва я култовата "I Don t Care" от 2007 г., а за финал получихме "Dead ManТs Eyes" от Shadowmaker.

Макар и да не чух любимата си песен "Not Strong Enough", си тръгнах със сълзи от радост. Рядко се случва да посетиш толкова емоционално зареден концерт. Apocalyptica се раздадоха докрай на историческата сцена на Античния театър. Барабанистът

Мико Сирен едвам се държеше на крака

след концерта Пааво, Перту и Еика смениха поне по два лъка всеки, а зрителите на първите редове можеха да видят в реално време колко бързо се разкъсват лъковете. Франки Перез се качи по стълбите на амфитеатъра до Golden Circle местата по време на "I DonТt Care" и пя сред и със зрителите. Не само музиката, но и изпълнението беше върховно. Пааво и Перту не спираха да флиртуват с публиката, а от израженията на цялата група можеше да си сигурен в едно - тези хора не просто свирят, те изживяват музиката!

Apocalyptica, на добър час! Когато решите да се върнете, България ще ви посрещне с отворени обятия!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай