Как крал Чарлз си купи килим от България. Говорят тъкачите

Веднага след коронацията се свързал с българската фабрика и поискал специална поръчка за дома му в Уелс

Как крал Чарлз си купи килим от България. Говорят тъкачите | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Единствен по рода си български килим краси дома на крал Чарлз Трети в Уелс. Кралят си го поръчал веднага след коронацията миналата година. Шедьовърът е дело на майстори от единствената у нас фабрика за тъкани килими. Оказа се, че тя е изработила уникалните килими, които красят замъка Версай, Бъкингамския дворец и дома на Мик Джагър, съобщава Нова телевизия.

Фабриката в град Костандово е сред малкото в света, които правят килимите за кралските резиденции във Великобритания. 27 жени тъкат и килимите за двореца Версай. Там се намира и най-големият стан в Европа. Широк е 8 метра. И на него в момента се изработва поредният килим за британското кралство.

Крал Чарлз изненадал всички, когато веднага след коронацията се свързал с българската фабрика и поискал специална поръчка за дома му в Уелс.

"Изненада всички ни като избра нещо много семпло. Той не избра тежка класика със стотици цветове, а избра един много семпъл килим с четири цвята, който всъщност комбинираше в себе си традиционна българска техника - котленска техника и много специфични уелски цветове, които се заимстват от пасторала на Уелс", обясни Надя Парпулова, управител на фабриката за килими.

Осем месеца отнело на тъкачките в Костандово да изработят килима според личните желания на краля. "Той е от редките хора, които имат очи за детайла и отношение към вечните неща. Като най-трудното, на което той много държеше беше едно гълъбово сиво, което ние правихме в продължение на месеци", добавя Парпулова.

За 66-годишната Лидия Раданова, която участвала в изработването на кралския килим, било особено вълнуващ момент. "Ние се гордеем, че и ние с нещо сме допринесли да прославим България. Те са други хора, не са като нас. Ние сме обикновени хора, но ние с това си изкарваме хляба", казва тя.

Първият килим, с който преди 25 години се отварят вратите им пред кралското семейство, е бил 18 метра за покойната вече британска кралица Елизабет Втора.

"За лятната резиденция на кралица Елизабет. 105 квадрата бяха трите части. Ние го направихме с две лица и сега след 50 години, като го обърнат пак става чисто нов. Засекли са колко народ са минали през него в рамките на тези 7-8 години - 5 милиона и 800 хиляди туристи и не е мръднал", заявява Нено Парпулов, собственик на фабриката.

Семейството на Нико се старе да запази изцяло някогашната атмосфера за ръчно изработване на килими. Правят ги от памук и вълна. "Технологията е от преди 2500 години. Не е променено нищо. И кралят наистина държи на това и иска да има неща, които са произведени по този начин. Държи на ръчното производство", добавя Парпулов.

7500 цвята в различни нюанса могат да бъдат боядисани в килимарския цех. Специална комисия към кралското семейство дава указанията как трябва да изглежда дворцовия килим. С дизайна е ангажиран синът на собственика - актьорът Тодор.

"Специална комисия, която определя група художници, които възстановяват изчезнали килими по рисунка. Тази рисунка идва при мен. И след това на ниво пиксели започвам обработката на детайлите и цветовете. В последствие тези пиксели става възелът на стана на жената, която прави", разказва дизайнерът.

Освен британското кралско семейство, собственици на везаните произведения от България са холандската кралица Беатрикс, внучката на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, както и някои знакови европейски и презокеански сгради. Килимите се ползват и за декор на известни филми.

"Антъни Хопкинс живее наблизо и доколкото знаем от съдържателката на замъка много обича да се разхожда в залите с нашите килими и да си пие чай в тях. Други интересни филми, запомнящи се върху наши килими "Трансформърс" и сега в момента най-актуалният сериал „Короната“ за живота и историята на британското кралско семейство", разказва управителката Парпулова.

Килимите на Нино напълно отговарят на британските кралски стандарти. В знак на благодарност, новият монарх поканил на среща в Англия българските майстори. "Аз се срещнах с него и той каза: "Вие сте последните в света и сте обречени да работите докато сте живи". И ние не спираме. Продължаваме. Няма как", спомня си той.

А пред огромния стан 66-годишната тъкачка не може да скрие мъката си, че занаятът умира. "Не върви на добре. Ето виж как сме останали, почти вече жени на възраст, няколко младички. Все се надяваме дано нещо да се завърти колелото - да дойдат млади хора да им предадем занаята си, защото ние се отиваме, отива си и занаятът", казва Лидия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Killer
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи