Градче у нас пази над 200 възрожденски къщички

Сърцето на Аполония се намира именно в Стария град

Градче у нас пази над 200 възрожденски къщички | StandartNews.com

Историята на Созопол е изключително богата – градът произлиза от старата гръцка колония Аполония. Той е един от най-старите градове в България и най-старият на нейното крайбрежие. Известен като рибарско и археологическо селище и в днешно време една от най-популярните туристически атракции в страната. Той слива романтична атмосфера с удобството на модерния уют. Свързан е лесно с Бургас и можете да отидете там за ден. Ако ви доскучае, а дори и да посетите другите курортни градчета наоколо – винаги ще намерите автобус за почти навсякъде в района, където ви скимне.

Сърцето на Аполония се намира именно в Стария град на Созопол. Там е пълно със забележителности, като самият той, всичко, което ви заобикаля, е най-голямата такава. Архитектурата е запазена от XVIII- XIX век – има повече от 200 къщи от това време. Старият град е пълен с тесни улички, стари дървени къщи и не само – има множество красиви манастири и параклиси, на които най-вероятно случайно ще се натъкнете.

Задължително обаче вижте църквата ‘Св. Св. Кирил и Методий’, която се намира тъкмо в началото на Стария град.  В нея се пазят мощи на Свети Йоан Кръстител. Въпреки че е наскоро реновирана и изглежда нова, тя датира от края на XIX век. Параклисът, който най-много ни впечатли и често остава забравен, е ‘Свети Константин и Елена’, мъничък, изграден изцяло от камъни. Намира на една от улиците, спускащи се надолу към морето.

Знаете ли, че къщите там неслучайно са дървени?  Те са построени така, с дървен слой отвън, за да бъдат предпазени от солта и това е тайната за тяхното почти непроменено състояние днес.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дако
преди 1 седмица

Созопол си е Созопол.Класика в жанра.

Откажи