Голяма новина за Несебър. Помощта на Италия

Международен форум „История и бъдеще – обекти на ЮНЕСКО в България и Италия”

Голяма новина за Несебър. Помощта на Италия | StandartNews.com

Територията на Старинен град Несебър се разширява с включване на част от акваторията на Несебър, където се намират подводни археологически обекти. Така Несебър става първият обект в света, в чийто план за опазване ще се прилагат Конвенциите за недвижими културни ценности и за подводното наследство на ЮНЕСКО.

ВИЖ ОЩЕ: Връщат пълния блясък на Боянската черква. Нови чудеса в ЮНЕСКО

Голямата новина съобщи д-р Алета Гуадели, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО по време на международния форум „История и бъдеще – обекти на ЮНЕСКО в България и Италия”, който се проведе в националната съкровищница НИМ.

Конференцията бе под патронажа на Министерството на културата и бе организирана от Конфиндустрия България (Италианската индустриална асоциация) и Посолство на Италия в България в сътрудничество с Италианския културен институт, Камара на архитектите в България, Камара на строителите в България и Общество „Културно наследство“, българският представител на паневропейската организация Европа Ностра. Специално участие във форума имаха ресорният министър Кръстю Кръстев и Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

Д-р Алета Гуадели разказа за участието на България на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Риад. България участва за първи път от 30 години.

Това стана по време на панела "Валоризиране на обектите световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО", който бе модериран от Мила Ненова, Директор на Конфиндустрия България. Дискусията събра италиански и български институции и експерти.

Карло Франчини, ръководител на обекта Историческия център на Флоренция, обект на ЮНЕСКО, Научен координатор на Асоциацията на италианските  обекти световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО наблегна на изключителната важност всички заинтересовани институции, асоциации и общности да бъдат включени в изграждането на национални и регионални стратегии за опазването и  валоризирането на обектите със световно историческо значение.Опазването им е огромно задължение, но и реална възможност за развитие на територията.

Инж. Винченцо Калванезе, Ръководител на Технически отдел на Археологическия парк на Помпей сподели за настоящото управление на обекта и направените промети в последните години.

През 2010г. археологическият парк е бил под заплахата да бъде поставен в списък на обектите в риск. Направен е план за развитие и е получено извънредно финансиране, одобрено от Европейската комисия в размер на 105 милиона евро. В резултат на направените 76 различни интервенции, днес Помпей привлича туристи от цял свят. В деня на отворените врати на 1 октомври това е най-посещаваният музей в Италия с 29 242 посетители за деня.

Плановете предвиждат инсталирането на осветление, за да може да се удължи времето за посещение, както и обновяване и разрастване на няколко заведения, за да могат гостите да вечерят, гледайки една от най-впечатляващите гледки в света.

Визията на Италия за реставрацията като индустрия сподели арх. Андрея Грилето, Директор на Assorestauro, Асоциацията на реставраторите в Италия. Тя включва прозводители на материали, оборудване и технологии, услуги и специализирани реставраторски фирми. Грилето представи един от продуктите Made in Italy, който да бъде презентиран пред света.

Италия е не само страната с най-голям брой паметници на културата със световно значиение. В страната са регистирани 211 310  защитени културни обекти. Валоризацията на един обект включва не само неговото реставриране и съхранение, но и цялостото му представяне в градската среда, където съществува, и това стимулира развитието на зоната. Assorestauro участва в обучения по целия свят и в създаването на обучителни центрове – Турция, Русия, Куба. Повод за първото посещение на арх. Грилето бе участието му в международния форум в Брацигово „Каменния поток но времето“, посветен на реставрацията, на който Конфиндустиря България се присъедини към мемурандум за създаване на обучителен център.

Това партньорство доведе до следващи инициативи.

Българска делегация ще участва за първи път в таз годишното издание на Restoration Week, а Конфиндустрия България организира Щанд България на изложението Made Expo, най-голямото строително изложение в Италия. Камара на строитерите също ще се включат.

Арх. Петър Петров, Директор на НИНКН сподели своя опит за опазването на културното наследство и обяви нови промени в законодателството, които вече са предоставени за обсъждане на колегите от Камарата на архитектите и от Камара на строителите.

Специално за събитието беше подготвена Изложба „Световното културно историческо наследство на България“ с автор арх. Десислава Димитрова, преставяща актуален обзорен поглед на културните ценности днес.  Изложбата е посветена на стогодишнинат от рождението на проф. арх. Пейо Бербенлиев. В памет на неговия огромен принос, професионализъм, отдаденост и авторитет, спомогнали за официалното вписването на всичките ни седем културно исторически обекти признати от ЮНЕСКО от 1979 до 1985г. и нито един друг до сега. Изложбата се предоставя безвъзмездно за организиране на кампания по набиране на средства за реставрация и реконструкция на втория етаж на Боянската църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай