Eдинствен по рода си етнографски музей на открито

Намира се в Габрово

Eдинствен по рода си етнографски музей на открито | StandartNews.com

"Етъра" е единствения в България етнографски музей на открито. Той събира голяма част от битовизма на Възраждането. Създаден е като умален модел на Габрово от средата на 18 в. до края на 19 в. Градът е в подем и по това време се развиват цели 26 занаята.

В тази връзка, малко по малко, къщите са започнали да “излизат” от вътрешния двор и да се строят с лице към улицата. Така стават по-удобни за майсторите, които отварят дюкяните си пряко към клиентите. Улиците са тесни, а характерно издадените втори етажи на къщите усилват представата за това.

Етъра е древното название на Янтра—реката, която минава през град Габрово. Избрано е за име на музея като символ на връзката между водата и развитието на занаятите в региона. Регионален етнографски музей на открито „Етър“ притежава единствената в България колекция на технически съоръжения, задвижвани с вода. Сбирката е създадена постепенно и включва действащи и днес съоръжения, използвани някога в поминъка на балканджиите.

Архитектурният ансамбъл Занаятчийска чаршия представя главна градска улица с постройки от XIX век, в които има действащи занаятчийски работилници, дюкяни, кафене и жилища на занаятчии и търговци. Ансамбълът от къщи включва пресъздаване на съществували в Габрово и околностите му оригинални архитектурни образци.

(Сн. Нова)

Саковата къща впечатлява с многобройните си прозорци на втория етаж, тъй като такива сгради от периода на Българското възраждане не се срещат често. В работилниците, пред погледа на посетителите, майсторите сами произвеждат и продават изделията си, както е в миналото, а посетителите могат да наблюдават стари техники за обработка на метал, кожа, дърво, глина, вълна, козяк и други естествени суровини.

Могат да разгледат оригинални занаятчийски инструменти, да се насладят на уменията на майсторите и да отнесат вкъщи техни изделия. На Чаршията може да се вкусят симид, баница и геврек, да се опитат пестил, бяло сладко, халва, домашни бонбони и други лакомства, или да се изпие кафе, сварено на пясък.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Стойка
преди 4 месеца

Добрич: https://www.dobrich.bg/bg/muzei/arhitekturno-etnografski-muzey-na-otkrito-stariya-dobrich/ Айтос: "Архитектурно-етнографски комплекс "Генгер" - гр. Айтос олицетворява действаща на открито етнографска експозиция, представяща най-типичните за айтоския край народни художествени занаяти, където всички гости, било то от България или от чужбина, се радват на истинското българско гостоприемство. В комплекса е изградена алея на старите айтоски занаяти с работилници, построени във възрожденски стил, представляващи най-типичните за Айтоския край занаяти."

Откажи
Николай
преди 3 месеца

Здравейте, Прекрасно изложение. Посещавам Етъра през 8-10 г. Преди една година посетих Етъра за пореден път. Деградацията беше отчайва. Всички занаятчийски ателиета бяха затворени, включително и хотела и ресторанта в началото на комплекса. Вие г-жо Мустафова кога сте ходили? Надявам се да е след мен и това което пишете да е вярно.

Откажи