Дания даде Е 25 милиона за "Евровизия"

Дания даде Е 25 милиона за "Евровизия" | StandartNews.com

Голямата битка е в събота, британката Моли с най-много шансове за победа

Голяма нощ беше снощи в Копенхаген. Първият полуфинал от конкурса "Евровизия" се проведе в датската столица и се излъчваше на живо в повечето страни от Стария континент.

Двата полуфинала на 6 и 8 май и последната битка в събота, 10 май, се провеждат на доста необичайно място - затворената през 1996 г. корабостроителница "Burmeister & Wain" в източната част на датската столица. Бившият завод е бил подложен на ремонт и модернизиране из основи, така че да приеме гостите. В един от доковете е устроена зала за 10 000 зрители, а сцената е заобиколена от вода и наподобява кораб.

За подготовката на мястото и като цяло за конкурса са отпуснати около 190 млн. крони, или 25 милиона евро. Билетите за финала достигат до цени от 245 евро. Организатор на конкурса е Европейският съюз за радио и телевизия и Датската телевизия. Мотото на 59-ото издание на състезанието е "Присъедини се към нас!" (JoinUs).

В тазгодишната "Евровизия" участват артисти от 37 страни, но не и от България. Националната ни телевизия девет години поред изпращаше представители. От медията обясниха, че причините за отказа са финансови. Таксата, която трябва да се заплати за участие, се е повишила 100% спрямо 2005-а, когато се представяхме за първи път. Към тази такса влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика.
Кипър и Сърбия също няма да се представят тази година, Хърватия ще пропусне заради организационни проблеми, няма да присъства и изпълнител от Босна и Херцеговина.

Филип Киркоров пък е в Копенхаген като част от екипа на близначките Маша и Настя Толмачеви. Той е написал музиката на тяхната песен "Shine". Сестрите донасят първата победа на Русия през 2006 г., когато печелят детската "Евровизия".
Някои държави са обявили намерението си да се завърнат през 2015 г., когато ще се чества 60-ата годишнина на международния конкурс. Миналогодишната победителка Емели Фрост спечели феновете в шведския град Малмьо и пренесе конкурса в родината си. Според историята Дания посреща за трети пъти изпълнителите от Европа.

Големи шансове за победа се дават на английската претендентка Моли. За нея в родината й пишат, че за първи път от много години насам Великобритания гледа към "Евровизия" без страх. Тя е съвсем младо откритие на BBC.

За първи път тази година имената на журито в отделните страни ще бъдат ясни и ще се оповестяват преди шоутата. Крайното класиране се определя 50 на 50 - гласовете на журито и публиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай