Чиляка - най-дивото място в Родопите

При пътуването до него се минава през множество забележителности

Чиляка - най-дивото място в Родопите | StandartNews.com

Родопа планина е смятана за една от най-дивите у нас. Сред дивите и върхове е и  Чиляка, който е и един от най-високите върхове в Източните Родопи. Той се  извисява на  1459 метра надморска височина.  В източните му подножия се намира полуизоставеното село Безводно.

От там започват и тънки пътеки, които ту се виждат, ту отново се губят. На запад от върха, в зона от около 20 километра, липсват каквито и да е било населени места - има единствено диви гори, стръмни скали, водопади и забравени тракийски светилища.

Само при пътуването към село Безводно ще преминете в близост до тракийското скално светилище Утробата, средновековният мост над река Боровица, край село Ненково и през стената на язовир Боровица. Ще видите високи около 100 метра отвесни скали и села.

От самият връх гледката е уникална, като може да видите древното тракийско светилище Саръ кая. Обектът представлява скален масив, извисяващ се отвесно на 60 метра и с форма, която може да се оприличи на триъгълна пирамида. В основата му има централно разположена пещера, която има частично изкуствен произход.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай