За мен гласуват пловдивчани, а не партии

Аз съм кандидат на патриотичната коалиция и се гордея с това, но имам силен мажоритарен вот, казва Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от местна коалиция НФСБ и ВМРО

За мен гласуват пловдивчани, а не партии | StandartNews.com
  • Градът ни има възможността да привлече сериозни евросредства – готов съм с екип и проекти за това в града да влезе всяко едно евро
  • Аз съм кандидат на патриотичната коалиция и се гордея с това, но имам силен мажоритарен вот, казва Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от местна коалиция НФСБ и ВМРО

- Г-н Атанасов, вие сте един от най-опитните кандидат-кметове на големи градове в България. Какво ви мотивира да се явите отново в битката за Пловдив?
- Пловдив в момента се намира на кръстопът – дали да продължи да се развива по сегашния модел на управление – моделът „Тотев“, или да променим нещата. Аз съм убеден, че промяна в Пловдив трябва да има и че на модела „Тотев“ трябва да се сложи край. Не мога да остана безучастен наблюдател на това, което се случва в града ми. Затова се кандидатирам.
- В Пловдив социалозите предричат пореден двубой между вас и кандидата на ГЕРБ. Кой е по-неудобният съперник – Иван Тотев или Здравко Димитров?
- Важна е не личността, а моделът на управление. Моделът на управление, който остана далеч и скрит от хората. Моделът, който наложи скъпите и дълги ремонти, с няколко богоизбрани фирми. Моделът, който наложи високите данъци.
За жалост кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров, иска - не иска, ще трябва да продължи модела на партийния си началник Иван Тотев. Неизбежно е. А и какво виждаме? В екипа на г-н Здравко Димитров виждаме емблематични фигури на Иван Тотев. Виждаме, че 5 от 6-те кандидати за районни кметове са кметове от екипа на Иван Тотев. Значи моделът остава. Затова се кандидатирам. За да променя това.
- Обявихте, че ако станете кмет, ще направите ревизия на управлението на Иван Тотев в Общината и като председател на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“. Какво очаквате от тях?
- Ревизията е задължителна. И тук не става дума за реванш. Аз трябва да знам какво наследство поемам. Ако пловдивчани ми гласуват доверието си – аз трябва да знам на базата на какво започвам. За да мога откровено да кажа какво ще направя.
- А спомняте ли си, дали сте направил ревизия на управлението на Иван Чомаков през 2007 и какво произлезе от нея?
- 7 институции отговарят за това дали един кмет е почтен и дали не бърка в кацата с мед. Д-р Чомаков като мен беше подложен на много проверки. Моите стигнаха рекорда от 198. Тогава, в резултат на многото проверки на д-р Чомаков аз се доверих на тези институции. Сега ситуацията е различна. Г-н Иван Тотев е един от най-малко проверяваните кметове в страната. Няма как в този случай да не направя ревизия.
- Днес сте далеч по опитен политик от времето на първия си мандат. Какви уроци получихте и какво бихте подобрили в работата си, ако пловдивчани ви се доверят отново?
- Помъдрях с годините. И вече толкова лесно не се предоверявам на хората. Защото имаше и такива в моя екип от първия ми мандат, които ме подведоха. И аз се разделих с тях. Както с тези, които бяха кметове на ВМРО, така и с тези, които бяха на ГЕРБ и БСП. Без да се съобразявам от коя политическа сила са и на какъв натиск съм подложен. За мен са важни пловдивчани.
- Най-честото обвинение към вас е, че станахте кмет с подкрепата на ГЕРБ, но после  предадохте избирателите си и пуснахте през задния вход БСП във властта. В тази връзка как и с каква подкрепа в Общинския съвет ще управлявате в един евентуален нов мандат?
- Много съм любопитен да видя какво е това мнозинство, което ще се изправи срещу “диктатурата” на добрите предложения. Не знам защо виждате Общинския съвет непременно като групи в окопна война помежду си и над тях един кмет без армия. Аз съм позитивно мислещ прагматик и ще намеря начин да откликна на всяка гледна точка, стига тя да оптимизира намеренията и целите ми в полза на Пловдив. Няма да допусна противопоставянето между двете големи партии ГЕРБ и БСП на национално ниво да се случи в Пловдив за сметка на пловдивчани. Ако получа доверието на пловдивчани – веднага връщам прякото излъчване на заседанията на Общинския съвет по местните телевизии. Общинските съветници трябва да знаят, че когато взимат решенията си – това става пред очите на гражданите. Отново ще повторя – ще разчитам на подкрепата на всички за добруването на Пловдив. Нали за това сме избрани? А и аз вярвам, че листата, която водя, ще получи силно представителство в местния парламент, защото е съставена от подготвени и почтени хора.
- Имате ли управленска програма и кои са основните приоритети в нея?
- Бил съм кмет и много добре осъзнавам отговорността, която поемам. Разбира се, че имам управленска програма. И тя е създадена не от партийни кадри, а от гражданите и от доказани експерти в различните направления.
Работата през първата година е по дневния ред, посочен от пловдивчани и свързана с изчистване на проблемите. Затова влизаме в кварталите – сериозно внимание върху вътрешнокварталните улици, тротоари, осветление, зелени площи.
След първата година, когато вече ще имаме сериозен акумулиран ресурс, започваме да надграждаме. 13 млрд. евро са договорени за България в новия програмен период. И аз няма да допусна Пловдив да пропусне възможността да изгуби и 1 евро.
- С какъв екип ще управлявате, ако спечелите вота?
- Екипът ми от районни кметове е от млади, но с опит и подготвени хора. Горд съм, че част от тези млади хора са получили образованието си в САЩ и Европа, но са се върнали да работят и надграждат наученото тук, у нас. Това са кандидатите ни за кмет на район „Северен“ и „Тракия“ Станислав Стратев и Апостол Шопов. Кандидатите ни за „Западен“ и „Южен“ Десислава Желязкова и Борислав Инчев имат опита на кметове, кандидатът за кмет на район „Източен“ Павел Милушев – също, на „Централен“ Иван Димов – на общински съветник. За мен е важно, че всички те са почтени и няма да допуснат компромиси, когато става дума за интересите на пловдивчани.
Що се отнася до екипа ми в общината, ако получа доверието на пловдивчани – имам екип от подготвени експерти, с които не съм спирал да се съветвам и в годините като народен представител. Тъй като не съм спирал да работя за Пловдив.
- Възможно ли е Пловдив да има затруднения с решаването на проблеми и с осигуряването на финансиране за ключови проекти, ако кметът не е от управляващата партия?
- Това е несериозно. Но, за съжаление, това беше една от мантрите на досегашния кмет. Най-голямата измама, която се тиражира през последните години е, че за Пловдив ще има пари, само ако кметът е от управляващата ГЕРБ.
Веднага давам конкретни цифри. В моя мандат от държавата получих 52 млн.лв. и допълнително 17 млн.лв. целево за разширяването на пистата на летище Пловдив. За да могат днес там да   кацат и най-тежките самолети. След мен, Иван Тотев получи 56 млн. лв. през първия си мандат и 50 млн. лв. през втория. Е, къде виждате разликата във финансирането за Пловдив?
Ние вече го казахме. Казаха го и Валери Симеонов, и вицепремиерът Красимир Каракачанов – Пловдив е важен град за правителството и средства за него, независимо кой е кметът на Пловдив, - ще има.
- Реалистични ли са обещанията за реализация на големи инфраструктурни проекти предвид недоброто финансово състояние на Общината? Кой от проектите ще бъде най-труден за изпълнение?
- Аз съм откровен пред пловдивчани и вече казах: През първата година трябва да се стабилизира финансовото състояние на общината.  Разбирам за сериозен дефицит от над 65 млн. лв. През това време ще трябва да се решат най-неотложните проблеми. Защото търпението на хората е изчерпано. Обществото ни има очаквания за неща, които не се случиха. След първата година, когато има вече акумулиран финансов ресурс, започваме реализацията на стратегическите инфраструктурни обекти, които бяха отложени от сегашното управление. Само ще подчертая, че аз като кмет оставих 30 млн.лв. свежи пари в хазната и спечелени проекти за над 200 млн.лв. Сега, освен, сериозния дефицит в хазната, сме свидетели и на това, че липсват сериозни европейски средства за Пловдив. И тук ще кажа: Не знам защо са пропуснати, но ние можем веднага в този програмен период да привлечем средства за Пловдив в размер на 20 млн.лв. – за възрастните хора, 10 млн. лв. – за паметници на културата от национално значение, 9 млн. лв. за чиста околна среда. Имам подготвен екип, който може да започне веднага работа.
- На какво се дължи парадоксът, че част от избирателите на БСП ви припознават за свой, а ръководството на партията ви счита за основен опонент?
- Резултатите от изборите досега ясно и видимо показват, че за мен гласуват хора с различни убеждения - десни, центристки или леви. Но най-вече гласуват хора, които не са партийно обвързани и които преценяват кой кмет ще им свърши работа. Аз съм издигнат от патриотичните формации НФСБ и ВМРО и се гордея с това, но смятам, че имам силен мажоритарен вот.
Думите, че аз съм скрита кандидатура или на Бойко Борисов, или на БСП, приемам с насмешка. Пловдивчани ме подкрепят и ме изпращат два пъти на балотаж, защото знаят, че защитавам интересите им.
- Казвате, че сте „социалният кмет“. С какво ще аргументирате това твърдение?
- С факти. Във времето на моя мандат Пловдив беше обявен от синдикатите за най-социалния град. Заради най-ниските данъци, които имахме от областните градове. Заради факта, че 82 000 души пътуваха на преференциални цени в градския транспорт. Заради безплатните детски ясли. Заради това, че построихме 6 нови детски градини и една нова ясла.
-  Кои са първите 3 неща, които ще свършите, ако станете кмет?
- Веднага ще предприема мерки за разтоварване на трафика, включително и с инфраструктурни обекти, за които имаме проектна готовност.
Веднага ще започна работа по залесяване и изграждане на нови паркове, за които също имаме проекти.
Веднага ще възстановя Гражданските съвети, за да върна гражданите в управлението, и ще върна приемния ден.
-  Какъв Пловдив искате да видите през 2023 година?
- Пловдив с повече усмихнати и доволни граждани.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай