Цветанов сипа катран в изборите на ГЕРБ

Критикува подготовката на ГЕРБ, предреши вота в София

Цветанов сипа катран в изборите на ГЕРБ | StandartNews.com

Катран в изборите на ГЕРБ сипа днес бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. В интервю за бТВ той критикува подготовката на партията за кметския вот, съобщи, че не е в приятелски отношения с Борисов и остави съмнението, че ще прави партия.

Нарече хората около Борисов подмазвачи

Цветанов първо удари самия Борисов. Хората около него му казват това, което иска да чуе, а не да кажат истината за реалното състояние на държавата и реалното състояние на организационната работа на структурите, каза Цветанов. "Подмазвачи?!", попита водещата Жени Марчева, Цветанов отговори: "Вие го казвате!". Запитан има ли нужда премиерът от такова обкръжение, Цветанов вметна: "Времето ще покаже!"  и обясни, че според него истинското партньорство и приятелство е да бъдеш откровен. Винаги съм бил доста прям, каза той.

Нямам никакво отношение към предизборния щаб, вече съм доста по-дистанциран от партия ГЕРБ. Мога да кажа, че някой път се чуваме чисто делово с премиера, но ще е лицемерно, ако кажа, че е приятелски, обяви Цветанов. И предвеща загуба за ГЕРБ там, където Борисов е сменил кандидат-кметовете на партията въпреки номинациите на местните структури. Това бяха Пловдив, Русе, Ямбол.

Запитан за какво си говорят с премиера, когато се чуят, Цветанов каза, че Борисов го питал дали ще прави политически проект. "Това му докладват на него. Аз му казвам, че съм фикусиран върху Евроатлантическия форум за сигурност. Ние сме равно отдалечени от всички партии", каза Цветанов. Запитан дали Борисов се притеснява, че той може да направи политическа партия, Цветанов отговори: "Мисля, че тези, които му докладват това, те се притесняват!"

Подля вода на Димитър Николов

След това Цветанов подля вода на зам.-председателя на ГЕРБ Димитър Николов, кмет на Бургас, един от най-успешните градоначалници у нас. Като заместник на Борисов, който отговаря за администрацията, Николов много добре си върши работата, каза Цветанов. Но веднага обясни, че по негово време листите на ГЕРБ за местни избори били готови 3 месеца по-рано. Така партията имала достатъчно време да работи за разширяване на периферията и коалиционни споразумения по места. Сега това време нямало, на ГЕРБ предстояла много тежка кампания.

Посече Фандъкова

На трето място Цветанов посече столичният кмет Йорданка Фандъкова, също зам.-председател на партията и един от най-добрите градоначалници у нас. Цветанов предреши изборите в София като обяви, че ще има балотаж. По мое време в София ГЕРБ винаги печелеше на първи тур, а сега ще има много тежка битка, каза още Цветанов. Той не полежа успех на Фандъкова, а „много сили”.

Обяви, че ГЕРБ изгубил 15 кметове, осигурени от него

Цветан Цветанов съобщи, че преди да напусне партията е бил намерил 15 кмета, които не са от ГЕРБ, но били готови да влязат в партията и да разширят периферията й. Но в момента, в който излязох всички те заявиха, че ще се кандидатират като независими, а не от ГЕРБ, съобщи бившият втори. И така той недвусмислено каза, че ГЕРБ не може без него. Но остави две въпросителни – дали ще работи лично за успеха на тези кметове срещу ГЕРБ или ще търгува подкрепата им със собствената си партия или с опонентите й.

Предпазлив към Русия

По отношение на Русия и шпионският скандал Цветан Цветанов бе предпазлив. "Решетников участваше активно в президентските избори през 2016 година. Никой не казваше тогава, че е заплаха за националната сигурност", коментира шпионския скандал той.

"За мен е много по-ключово да вървим към тази посока, която ни дава евроатлантическа ценност. Трябва да имаме един основополагащ трансантлатнически път и връзка за да бъде Европа по-силна", посочи Цветан Цветанов. "Комплексни са слабостите, които са допуснати в случая с НАП. Чух някакви интерпретации, че създаването на Евро-атлантическия център е имало нещо общо с пробива в НАП, чух че купувам ЧЕЗ, че купувам медии. Това просто е несериозно. Ние ще работим активно за противодействие на хибридните атаки", заяви Цветанов.

"Продължих напред"

"Човек може да направи по-задълбочен анализ и да продължи напред. Аз продължих напред. Подобни периоди винаги ме мотивират. Смятам, че целите, които си поставям, ще дадат резултати", заяви по повод новия си Атлантически център Цветан Цветанов. На 16 септември той учреди „Евро-атлантическият център за сигурност“. Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

На 7 юли на националната конференция на  ГЕРБ Цветанов бе освободен от всички ръководни постове. Тогава той обясни, че е предпочел да сдаде властта, но да си запази правото да говори пред медиите. Днес вече започна да го прави. Борисов се раздели с Цветанов заради апартамента с асансьор, който вторият в ГЕРБ си купи на занижени цени. „Цветанов си го обичам като дете, много години е покрай мен, като министър си заложи главата срещу военното крило на „Хизбула”, с „Наглите” и с отвличанията”, каза Борисов. Той припомни народната мъдрост „да не сложиш катран в кацата с мед”. „Той точно това направи. От символ, от човек, който имаше изключителен авторитет след мен в партията с това нещо той просто заличи всичко добро, което е направил”, посочи тогава премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай