Вторник,

Трамвай и автобус по бул. „Рожен“

От: "Стандарт" -
108
Трамвай и автобус по бул. „Рожен“
A
A
A

Новото трасе дава перспектива за развитие на район „Надежда“, казва кандидат-кметът инж. Димитър Димов

Изграждането  на новото трасе на  булевард „Рожен“ ще даде перспектива за развитие на район „Надежда“ и северните райони на столицата, категоричен е кандидатът на коалицията ГЕРБ/СДС за кмет на район „Надежда“ инж. Димитър Димов.
„От изключителна важност за бъдещето на район „Надежда“ е да подобрим инфраструктурата, за да фокусираме инвестиции към северните територии. Затова ще продължим да работим активно по проектите за  разширение и изграждане на новия бул. „Рожен“ и за изграждане на  бул. „Илиянско шосе“, посочи кандидатът за кмет на район „Надежда“ инж. Димитър Димов, по време на срещи с жителите на кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“.
Инж. Димов припомни на хората, че подробният устройствен план на бул. „Рожен“ е готов от 2015 г, но все още в съда се обжалват оценките на 16,5 дка частни имоти.
По новото трасе на бул. „Рожен“ ще преминават успоредно трамвайна линия и автобус, за да се реализират т.нар. транспортни хъбове. Предвижда се и велоалея по новопроектирания бул. „Рожен“ към с. Мрамор. Радостна новина за присъстващите жители  беше, че е приета  регулацията на двата локала на Северна скоростна тангента (ССТ)  и ще се подобри възможността за преминаването  през тунела. Това ще бъде реализирано, след провеждане  процедурите по изкупуване или отчуждаване на имотите в близост до тунела, подчерта инж. Димитър Димов.
За да продължим да изграждаме транспортните връзки на северните територии и да намалим транзитния трафик през града, вече сме насочили усилия и към продължението на  Северна скоростна тангента до входа на град Нови Искър. В средата на септември 2019 г. излезе Заповедта за допускане на подробен устройствен план /ПУП/ в този участък и до 6 месеца, очакваме да започне изработването  му.
Кандидатът за кмет инж. Димов обърна внимание, че кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ са приоритетно подадени  от район „Надежда“ при изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация на територията на Столична община (финансирано по ОП „Околна среда“ 2014-2020). Прецизирани са мерките, които съответстват на специфичните цели на ОПОС 2014-2020, и които ще бъдат предложени за съфинансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
На въпрос ще стига ли метрото до кв. „Илиянци“, кандидатът за кмет на район “Надежда“ инж. Димитър Димов отговори, че желанието за развитие на метрото в посока кв. „Илиянци“ зависи от наличието на целеви финансов ресурс. През следващия програмен период, който започва през 2021 г., ще се кандидатства за европейско финансиране:
„В новата програма на кандидат-кмета за София Йорданка Фандъкова има предвидено започване на проектиране и изграждане на метрото от надлез „Надежда“ до квартал „Илиянци“. Това ще ни помогне изключително много за обезпечаване на транспорта до жилищните сгради и  промишлената зона на територията на „Илиянци“. Общият устройствен план, които влезе в сила през 2009 година, предвижда и зони за разширяване на строителството в кварталите „Илиянци“ и  „Требич“, посочи още инж. Димитър Димов. 

 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички