Трамвай и автобус по бул. „Рожен“

Новото трасе дава перспектива за развитие на район „Надежда“, казва кандидат-кметът инж. Димитър Димов

Трамвай и автобус по бул. „Рожен“ | StandartNews.com

Новото трасе дава перспектива за развитие на район „Надежда“, казва кандидат-кметът инж. Димитър Димов

Изграждането  на новото трасе на  булевард „Рожен“ ще даде перспектива за развитие на район „Надежда“ и северните райони на столицата, категоричен е кандидатът на коалицията ГЕРБ/СДС за кмет на район „Надежда“ инж. Димитър Димов.
„От изключителна важност за бъдещето на район „Надежда“ е да подобрим инфраструктурата, за да фокусираме инвестиции към северните територии. Затова ще продължим да работим активно по проектите за  разширение и изграждане на новия бул. „Рожен“ и за изграждане на  бул. „Илиянско шосе“, посочи кандидатът за кмет на район „Надежда“ инж. Димитър Димов, по време на срещи с жителите на кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“.
Инж. Димов припомни на хората, че подробният устройствен план на бул. „Рожен“ е готов от 2015 г, но все още в съда се обжалват оценките на 16,5 дка частни имоти.
По новото трасе на бул. „Рожен“ ще преминават успоредно трамвайна линия и автобус, за да се реализират т.нар. транспортни хъбове. Предвижда се и велоалея по новопроектирания бул. „Рожен“ към с. Мрамор. Радостна новина за присъстващите жители  беше, че е приета  регулацията на двата локала на Северна скоростна тангента (ССТ)  и ще се подобри възможността за преминаването  през тунела. Това ще бъде реализирано, след провеждане  процедурите по изкупуване или отчуждаване на имотите в близост до тунела, подчерта инж. Димитър Димов.
За да продължим да изграждаме транспортните връзки на северните територии и да намалим транзитния трафик през града, вече сме насочили усилия и към продължението на  Северна скоростна тангента до входа на град Нови Искър. В средата на септември 2019 г. излезе Заповедта за допускане на подробен устройствен план /ПУП/ в този участък и до 6 месеца, очакваме да започне изработването  му.
Кандидатът за кмет инж. Димов обърна внимание, че кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ са приоритетно подадени  от район „Надежда“ при изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация на територията на Столична община (финансирано по ОП „Околна среда“ 2014-2020). Прецизирани са мерките, които съответстват на специфичните цели на ОПОС 2014-2020, и които ще бъдат предложени за съфинансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
На въпрос ще стига ли метрото до кв. „Илиянци“, кандидатът за кмет на район “Надежда“ инж. Димитър Димов отговори, че желанието за развитие на метрото в посока кв. „Илиянци“ зависи от наличието на целеви финансов ресурс. През следващия програмен период, който започва през 2021 г., ще се кандидатства за европейско финансиране:
„В новата програма на кандидат-кмета за София Йорданка Фандъкова има предвидено започване на проектиране и изграждане на метрото от надлез „Надежда“ до квартал „Илиянци“. Това ще ни помогне изключително много за обезпечаване на транспорта до жилищните сгради и  промишлената зона на територията на „Илиянци“. Общият устройствен план, които влезе в сила през 2009 година, предвижда и зони за разширяване на строителството в кварталите „Илиянци“ и  „Требич“, посочи още инж. Димитър Димов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай