София – битката за оценка на прехода

Манолова дърпа струната на изгубената справедливост, Фандъкова отговаря с видими резултати

София – битката за оценка на прехода | StandartNews.com

Разум срещу емоция. Опит срещу амбиция. План срещу енергия. Така започна кметската надпревара в София между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Предизборната битка нахлузи гладиаторските доспехи върху раменете на две фини и обиграни в управлението дами, превръщайки ги от политически коректни опоненти в кръвни врагове. За всяка от тях победата на арената е на живот и смърт. Разбира се, социолозите куртоазно наляха масло в огъня, обявявайки първоначалните залози в полза на Манолова 48:40 на сто. Интригата в следващите малко повече от 40 дни ще поддържат онези 12 на сто, които казват, че още не са решили за кого ще гласуват и чиито моментни настроения всеки ден ще късат нервите на предизборните щабове с люшкането си в едната или в другата посока до последната минута на изборния 27 октомври.
За разлика от останалите градове, където кандидатите още се одобряват и тепърва ще заемат позициите си на бойното поле,

в столицата първите сражения вече започнаха

При това в зададения в сряда от пленарна зала тон на новия предизборен политически сезон – гласът на гражданите срещу гласа на статуквото, поривът на новото срещу удобството на старото. Въпреки очакванията, че ГЕРБ и Фандъкова последни ще обявят кой ще играе за столицата, управляващата партия първа заяви намеренията си. Така, както първа се регистрира за участие в изборите, както първа обявява претендентите си по места. От една страна – смел ход. Така ГЕРБ заявява, че не се притеснява от конкурентите и опонентите си. От друга обаче предизборната история на България сочи, че колкото по-рано един кандидат заяви позициите си, толкова повече удари под кръста и помия върху главата си понася.
Всъщност битката Фандъкова – Манолова в София изобщо не е неочаквана. Напротив. Кандидатирането на двете дами се знае от повече от година, така че всеки, който днес се чувства сюрпризиран, демонстрира по-скоро политическо лицемерие.
Неизвестното бе само коя кандидатка с каква платформа ще играе и какъв ще е екипът й. И тук обаче изненадите бяха по-малко от прогнозните.
Напълно логично

Мая Манолова стъпи на големите си успехи като омбудсман

– ограничените права на частните съдебни изпълнители и арбитражите, постиженията срещу двойните стандарти на храните, изплатените заплати на стотици работници, извоюваните милиони за майките на децата с увреждания. Фандъкова също заложи на безспорните си постижения през последните не просто 4 години, а цели три мандата: метрото на София, превърнало се във визитка на столицата, новите булеварди, паркове и площадки, ремонтите на училища, строежите на детски градинки, икономическият ръст на двумилионния град, в който средната заплата вече е над 1700 лв, а безработицата в рамките на статистическата грешка от около 2 на сто.
Не случайно, когато Манолова атакува Фандъкова, че в София няма детски градини, кметицата ловко рапира, че може да й покаже лично една по една всички 100, както и 8-те нови строежа и планираните други 9.
И Фандъкова, и Манолова имат завиден бекграунд от свършени дела в полза на хората. И двете могат да се изправят пред избирателите си с открито лице, защото за толкова години в политиката името им не е замесено в скандали и злоупотреби. Е, Костинбродската афера тежи на съвестта на Манолова, но пък Борисов сам я оправда като каза, че именно затова я е предложил за омбудсман.
Изправянето на две силни жени една срещу друга наистина прави битката в София най-интересната в цялата страна. Независимо от апокалиптичните етикети, които й слагат: Сталинградска, Пуническа, Ватерло, Рубикон и т.н.

Но никой не казва - честна ли ще е тази битка?

Фандъкова се кандидатира първа, но Манолова постави разделителната линия. Като опитен борец право в десетката: Топлофикация и хилядите жилени всяка зима от дружеството столичани. Особено в панелните квартали. Като омбудсман, изслушал безброй лични драми, Манолова отлично знае, че най-прекия път до сърцето на избирателя е през джоба му. На софиянеца той е зашит за парното. 30 години сметките само растат без да има ясно обяснение къде и защо отиват парите на хората. Прясно пристигналите изравнителни фактури от по 200-300 лева сякаш по поръчка се вписаха в предизборната платформа на Манолова. И й дадоха основанието да обяви: „Смятам да отвоювам столицата на България”.  И да продължи: „Ще върна столицата на хората, София не е лява или дясна, ще приема подкрепа от всички”.
За да затвърди това, Манолова хвърли въдицата с послания наистина към всички. Първо влезе в риториката на президента Радев, обявявайки че със „страх и лъжа не се управлява”. Също като него обаче не изпадна в детайли нито от какво е страхът, нито каква е лъжата. Погъделичка егото на социалистите като обяви, че всичките й социални законопроекти прашясват в парламента. Нищо, че премиерът Бойко Борисов подробно й отговори как на всяко поискано от нея нещо властта е давала двойно.

Заигра се със Слави Трифонов

като каза, че резултатите от референдума му ще са й приоритет. И, независимо че излиза от редиците на социалистите, подаде ръка на градската десница, слагайки начело на щаба си юриста Никола Вапцаров – потомък на поета, за кратко зам.-кмет на осъдената Десислава Иванчева и основното острие срещу строежите на „Артекс”. Истината е, че първите ходове на Манолова загатват за битка точно в стил Десислава Иванчева на предните местни избори – разбира се в по-голям мащаб, на по-високо ниво и по-интелигентно. Но все така с една цел – фронт: всички срещу Фандъкова.  На база изгубеното чувство за справедливост през годините на прехода, на база най-болното място на хората – тормозът от монополите. Помпозната фраза: „Живея в робовладелския строй на монополисти”, със сигурност ще е сред най-често изричаните от Манолова слова. Както и театралното: Не мога да спя, защото не успях да помогна на мнозина…
Сегашната кметица на София обаче вече показа, че няма да остава длъжна Независимо, че често я определят като крехка и деликатна,

Фандъкова  влезе на галоп в боя

Още в първото си интервю обяви, че изобщо не се страхува от Манолова, че решението й не е спонтанно и емоционално, а резултат от отговорността й към града и хората, защото работата за София е „бягане на дълги разстояния”. А не от днес за утре. В заявените от Фандъкова предизборни акценти очаквано липсваха популистки сензации. Тя е реалист, който винаги следва ясен план. Затова й очаквано трите основни цели на четвъртия мандат, за който играе ще са кварталите на София, превръщането на столицата в зелен град и дигитализацията му. Малките улици, междублоковите пространства и паркирането остават огромните неудобства за столичани. Затова след големите ремонти на Околовръстното, булеварди и крамвайни трасета логично следва рестартът на кварталите. Със сигурност в програмата на Фандъкова ще видим много пари, заложени за обновлението на малките улици, за почистването им, за изграждането на тротоари и детски площадки. Предвиждат се още 8 нови парка в кварталите, както и завършване на зеления ринг на столицата. Нещо, което значително ще подобри качеството на въздуха в града.
Фандъкова много добре знае, че има два проблема, за които ще бъде атакувана по време на кампанията: екипът и тегавите ремонти на Графа, дали основание на градската десница да я замерят с тежки фрази още от миналата година. Но смело се изправи и срещу двата. Вече заяви, че ще има много промени както в листата за общински съветници, така и в личния й екип, че цялата община ще бъде много по-отворена за гражданите. А що се отнася го Графа: не бяга от отговорност, защото няма обвързаности и по нейно настояване проектът е спрян.

Арсеналът на двете дами вече е ясен

Манолова ще свири на тънката струна – възвръщане на изгубеното чувство за справедливост, Фандъкова ще заложи на сигурното: видимите резултати, които са много повече от десетте счупени плочки на Графа.
Но в битката за София има нещо много повече от обикновена предизборна надпревара. 30 години София е дясна. От 17 октомври 1990 г., когато зеленият Александър Каракачанов влезе на „Московска” 33, през спорния седесар  Александър Янчулев, та чак до днес. Нещо повече – последните 14 години, столицата се управлява от ГЕРБ. За тези 30 години, през които столичани най-болезнено от цялата страна изживяха всички ужаси на прехода, нито един от безкрайните опити на БСП да вземе София не се доближи и на крачка от успеха.  Градската десница също гледа София като куче кокал, но само се облизва.
За добро или зло, столицата обаче остава символ на прехода. И днес, когато въпросът за равносметката на това болно време в политически, икономически и социален план, е най-често поставяният въпрос, има ключово значение кой ще вземе София. Защото онзи, който спечели, ще има политическото право да каже: на мен хората

гласуваха доверие да затворя една 30-годишна страница


да й направя оценката и започна новия цикъл. Затова и Манолова обиграно тръби: ще извоювам София, след това и България. Разбира се, отрича да прави партия и нарича това фейк новина. Но така казваше само преди месец за всички, които я включваха в битката за столицата.
На пръв поглед към днешна дата мнозина смятат, че ГЕРБ лесно може да бъде победена в София. Умората от властта си личи, патриотите са разпокъсани, СДС дели влиянието си върху десните избиратели с куп Костови отрочета. Не липсват политически гадатели, които вещаят, че в името на политическия рестарт на ГЕРБ след Цветанов, Борисов е готов да жертва София, както жертва президентския пост, пускайки Цецка Цачева срещу Радев. Но бъркат. Като държавника, стоял пред последните 30 години най-дълго на кормилото на властта, Борисов много добре си дава сметка какво означава да загуби София. Още повече, че пътят му започна от столицата. Тя му е наистина като дете. Затова няма да жали сили в надпреварата. И щесе заеме лично. Той вече има опит с вземането на ръчно управление на кампанията. И сега със сигурност ще го видим отново на терен. В София. Джипката му ще пърпори здраво по софийските улици и булеварди. Със сигурност ще застане не един път до Фандъкова. Не само защото тя от години е дясната му ръка. Не само защото е продължител на визията му за столицата. А защото София е и въпрос на чест за ГЕРБ. И нещо повече – цитаделата, от която зависи в каква посока ще продължи мандатът на управляващите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай