Румен Томов връща младите в Благоевград

Най-голямата му болка е липсата на инвестиции и производство

Румен Томов връща младите в Благоевград | StandartNews.com

Кандидатът за кмет носи надеждата за нов път пред областния град

Най-голямата му болка е липсата на инвестиции и производство

Всеки трябва да направи три неща в живота си, за да е пълноценен за себе си и за околните - да построи къща, да засади дърво и да създаде здраво семейство. Всичко това е постигнал Румен Томов, човекът, който даде заявка да промени Благоевград.
Трето поколение благоевградчанин, с над 30-годишен успешен бизнес в различни сфери, бивш национален вицешампион по корабомоделизъм, машинен инженер по професия. Това е кратката визитка на независимия кандидат за кмет на областния център.
Макар и непознат доскоро на широката общественост, той вече се радва на вниманието на хиляди свои съграждани, които го припознават като носител на надеждата за по-уютен, спокоен, сигурен и богат Благоевград.
58-годишният бизнесмен прие поредното си предизвикателство в живота, защото никога не е бил далече от проблемите на родния си град.

Успя да обедини за каузата си

хора с различни професии, интереси и политически възгледи. Едни се обръщат към него с малко име, други - с уважителното "господин Томов", а трети – просто с „приятелю". Но всички те виждат в него бъдещия модерен и обърнат с лице към хората управник.
"Искам хората в Благоевград да са богати, спокойни, да имат работа. Но трябва да се промени отношението на общинското ръководство към бизнеса, към гражданите. Кметът трябва да решава техните проблеми. Основното нещо, заради което се заемам с отговорната задача да съм кмет, е да възродя облика на Благоевград, който беше пример за развиващ се, млад, свеж и дишащ град, с млади хора, с хора с възможности”, признава Румен Томов.
Той е израсъл в центъра на Благоевград. Родителите на баща му са бежанци от Вардарска Македония, които се заселват в малка къща до днешния булевард „Джеймс Баучер”.
Завършил е Строителния техникум в града, а висшето си образование - в Русе. Три години е работил в благоевградския завод „Гроздан Николов”. След демократичните промени напуска предприятието и се захваща с частен бизнес.
"Напуснах завода, където бях машинен инженер със заплата от 275 лева.

Нямах стотинка в джоба

но исках да започна частен бизнес. Първия си банков кредит изтеглих през 1991 година. Взех магазин под наем на търговската улица на Благоевград, но се оказа, че парите не ми стигат за ремонта на помещението. Започнахме да ремонтираме с мои приятели, тъй като не можех да плащам на майстори. Наложи се да взема още един заем, като заложих в банката стоката като обезпечение", разказва кандидат-кметът за първите си стъпки в частния бизнес.
Днес Румен Томов е един от най-успешните предприемачи в областния център. Работи в сферата на строителството и търговията. Сега по време на кампанията е оставил последния си строителен обект, но на помощ от София се притекъл синът му, който е строителен инженер. Разчита и на съпругата си, и на дъщеря си, която пък работи като архитект в столицата.
В 30-годишната си професионална кариера е участвал в едва две обществени поръчки на обща стойност около 30 000 лева за ремонт на детски градини. Уверява, че няма какво да крие за бизнеса си, който е ясен и чист. Познава всичките си служители и поддържа добри контакти дори и с бившите си работници.
Като бизнесмен най-голямата му болка е липсата на инвестиции през последните осем години в Благоевград, което е основен приоритет в бъдещата му управленска програма. По време на предизборните обиколки навсякъде хората го посрещат с един и същи голям проблем - липса на работа и ниски доходи.

А младите - те просто стягат куфарите

и заминават или за София, или за чужбина, защото тук за тях няма реализация.
„Да се огледаме и да видим какво се случва в другите градове на България. Навсякъде има производство, единствено в Благоевград – не. Ние спешно трябва да променим това”, смята Томов.
Според него областният център има нужда от един съвременен Паисий Хилендарски, който да съживи по възрожденски духа на хората.
Независимият кандидат-кмет, подкрепен от "БСП за България", е убеден, че любимият му Благоевград е много красив, но няма душа. "Като кукла - красива, но без душа. Трябва всички заедно да вдъхнем нов живот на нашия град. А това ще стане, когато управлението е открито и прозрачно, когато кметът чува проблемите на хората и бизнеса,

когато живее в този град, а не в столицата

когато иска да остарее тук. Всички заедно можем да направим нашия общ дом по-уютно, спокойно и сигурно място за живот“, вярва Томов. За него кметът трябва да е със своите съграждани всеки ден – и в радостите, и в болките им. "Хората се умориха от безчувствени управници”, убеден е кандидат-кметът.
По думите му Благоевград може да стане привкелателно място за инвестиции само тогава, когато има чуваемост между кмета и бизнеса, нещо, което липсва през последните осем години. За този период от време той самият е искал две срещи с досегашния градоначалник Атанас Камбитов по определени проблеми, но и двете срещи не се осъществили по вина на управника.
Двамата сега ще се изправят един срещу друг на балотажа в неделя. Първият тур завърши с малка разлика в полза на претендента за трети кметски мандат Атанас Камбитов.
„Мотивацията ми за балотажа е още по-голяма, защото чувствам, че имам подкрепата на хиляди мои съграждани. Аз очаквах тази подкрепа. Защото знам проблемите им и съм готов да ги реша. За мен в тази кампания винаги са много вълнуващи и полезни разговорите с хората. Тежи ми само това, че ежедневно трябва да опровергавам неверни внушения.

Няма да уволнявам никого

аз обещавам надпартийно управление и в нито едно свое решение няма да се ръководя от политическата окраска на хората, а от техните професионални качества”, твърди Румен Томов.
По време на тази кампания се чувства като любимата си спринтьорка Ивет Лалова. Дните му минават на високи обороти, но му е драго, че все повече са тези хора, които го спират или просто му махат с ръка за поздрав. През последния месец трудно намира време за своето хоби. Бившият вицешампион по корабомоделизъм от години строи макет на голям кораб. Страстта му към корабите е от дете и това го зарежда с позитивизъм и добра енергия.
Кандидатът за кмет на Благоевград е съвсем обикновен човек. Може да го срещнете всяка сутрин и всяка вечер да разхожда своето хъски Холи, кръстено на американската киноактриса Холи Бери. Румен Томов е и запален планинар, обича спокойствието, тишината и величието на гората. Той

не се страхува и от земеделска работа

макар че тук често разчита и на помощта на своите приятели. Те са плътно до него и по време на предизборната кампания, от която Румен Томов излиза по-силен. Защото не се поддаде на атаките и злонамерените внушения, а продължи да бъде себе си – позитивен, благ, открит и изпълнен с вяра и надежда, че Благоевград го очакват по-хубави дни.
Той е уверен, че е възможна промяната на любимия му град и че скоро областният център ще върне своите живителни сили и ще поеме по правилния път на своето развитие. „Досега винаги съм разчитал единствено и само на себе си. В неделя обаче имам нужда от доверието на моите съграждани. За да можем заедно да променим Благоевград към по-добро!”, призовава независимият кандидат за кмет. Румен Томов обаче гарантира, че той не смята да се променя - ще бъде честен и отговорен като кмет, както цял живот е бил честен и почтен и като човек, и като бизнесмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай