„Работа за Видин“ е честното послание

И най-добрият кмет не може да направи нищо сам, той е силен, когато е част от силен екип, категоричен е инж. Огнян Ценков

„Работа за Видин“ е честното послание | StandartNews.com
  • Правим кампания обърната към хората, без лъскава опаковка и скъпи събития
  • И най-добрият кмет не може да направи нищо сам, той е силен, когато е част от силен екип, категоричен е инж. Огнян Ценков


Инж. Огнян Ценков е роден на 3.02.1963 г. в Видин. Магистър от ВНВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, със специалност „Телевизионна и радиотехника”. От ноември 2015 г. е кмет на града. Преди това е бил заместник-управител на област Видин. В момента инж. Ценков е кандидат ГЕРБ за втори кметски мандат.


* Томислав Дончев нарече новата пречиствателната станция инвестиция в здравето
* Кабинетът даде 800 млн. лв. за модернизацията на 54 км. от пътя Видин-Ботевград
* Започваме реставрацията на Синагогата
* Видинските гребци вече тренират в нормални условия.

- Г-н Ценков, защо са толкова важни изборите за местна власт? Определят ли те посоката на развитие на общините?
- Факт е, че избирателната активност на местните избори е най-висока. Местната власт е най-близо до проблемите на хората. Да, изборите определят посоката на развитие за всяка община. Затова смятам, че в предизборната кампания кандидатите за местна власт трябва да отправят ясни и честни послания към своите съграждани. Специално за Община Видин аз мисля, че вече вървим във вярната посока – обединихме усилията на гражданите, бизнеса, местната и държавна власт. Това е работещият диалог, който дълги години липсваше на Видин. Мога да посоча две положителни новини само от последните десет дни, като пример за обединени усилия и вярна посока. На 14 октомври официално открихме Пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин – един от най-мащабните проекти, който се реализира в общината по ОП „Околна среда 2014-2020“, на стойност почти 20 млн. лв. Гост на събитието бе вицепремиерът Томислав Дончев. „Една инвестиция в чистотата на околната среда, чистотата на река Дунав, инвестиция в здравето, в живота на всички граждани“, цитирам думите на заместник министър-председателя Томислав Дончев.
На 9 октомври Правителството отпусна почти 800 млн. лв.за модернизацията на 54 км. от пътя Видин-Ботевград, в отсечката Видин - Ружинци. Пътят в по-голямата си част ще бъде с габарит на автомагистрала, включващ две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица. В определени участъци е предвидено и изграждането на трета лента. По цялото трасе ще бъдат построени и ремонтирани редица големи съоръжения и пътни възли. Министър Петя Аврамова заяви, че до един месец ще приключат процедурите, които предхождат всяко едно строителство и ще могат да започнат реални строителни дейности. Предвидено е пътят Видин-Ботевград  да бъде изграден до 2022 г.
Това са две изключително положителни новини за Видин, за развитието на областта, за развитието на региона. И добавям, че всичко добро за Видин се случва благодарение на общите ни усилия. Вярвам, че моите съграждани ще гласуват доверие на хората, които ще продължат с ускорени темпове развитието на Общината.
- Предизборната кампания е в разгара си. Как върви тя? И какво Ви казват хората?
- Ние правим положителна кампания. Кампания обърната към хората, без лъскава опаковка, без скъпи събития. Провеждаме постоянни срещи, по време на които даваме отчет за свършеното, представяме визията си за бъдещето, но най-вече чуваме гласа на нашите съграждани. Няма по-добър начин за водене на диалог. През четирите години като кмет на Община Видин всяка седмица провеждах приемен ден. Никога не съм преставал да разговарям с моите съграждани. Независимо дали е било в работно време или не, не съм отказал да изслушам нито един човек. Няма значение дали разговорът е в местния кабинет или при случайна среща на улицата. Решихме да се срещнем с хората от всяко едно от населените места в Общината. Навсякъде хората са активни – задават въпроси, изразяват мнението си. Най-искрени са неформалните разговори. Радвам се, че нашите съграждани оценяват свършеното. Не ни спестяват критики. Но категорично правят разлика между свършена работа и фалшивите обещания. И в тази кампания, разбира се, има фалшиви новини. Разбира се, има манипулации. Странното за мен е, че те идват от хора, които от десетилетия са в местната власт във Видин. Хора, направили много за себе си и нищо за Община Видин. Моето мнение е, че негативната кампания не носи полза за тези, които разчитат единствено на нея. Ще цитирам думите на един наш възрастен съгражданин: „Пред нас застанаха и други кандидати. Те не представяха себе си, не говореха за себе си, а говореха за Вас – какво Вие не можете, какво Вие не знаете, как не трябва да Ви изберем отново за кмет. А Вие поставихте на масата свършеното. Казвате какво сте постигнали и какво не сте успели. Не давате оценка на другите, не се оправдавате с другите. Това е достойното поведение! И искам да кажа на останалите кандидати, че оценката ще я дадем ние, хората“. Думите на този възрастен човек трябва да бъдат прочетени и чути от всички кандидати в тези, а и не само в тези избори.
- Кои са кандидатите на ПП ГЕРБ за Община Видин? И колко е важен екипът?
- И най-добрият кмет не може да направи нищо сам. Кметът е силен, когато е част от силен екип. Категоричен съм, че отборът на ПП ГЕРБ в Община Видин е най-силният и най-качествен отбор. Хора на различна възраст, с различни професии, обединени от желанието си да работят за нашия общ дом Видин – инженери, лекари, предприемачи, икономисти. В листата ни има осем учители. Имаме много млади хора, които са носителите на нова енергия и нови идеи. Имаме хора с опит, доказали се в своята сфера на дейност. Хора, които от години работят за доброто име на Видин. Ако трябва да представя накратко нашите кандидати бих казал – отбор, в който опитът и младостта си подават ръка.
- Мотото Ви е „Работа за Видин“. Това ли е вярното послание?
- Категорично! Да се работи за доброто настояще, с мисъл за бъдещето. През тези четири години ние това можем да отчетем – работа. Работа, отлагана с десетилетия. Винаги предпочитам да говоря с факти. Ще спомена само няколко: Синагогата – колко години говорене и никаква работа. Спечелихме доверието на организацията на евреите „Шалом”, получихме този уникален паметник като дарение, кандидатствахме по VI приоритетна ос на ОП „Региони в растеж” и до края на месеца очаквам да бъде изработена и качена в сайта на АОП обществената поръчка за Синагогата. И докато ние работехме това да се случи, общински съветници, които отново са кандидати, не само бяха против проекта за Синагогата, но дори дадоха на прокурор дарението към нас на еврейската организация „Шалом” като незаконосъобразно. Гребната база – работихме упорито, за да могат видинските гребци да тренират в нормални условия. От години това уникално съоръжение се ползваше само, за да се руши имиджа на Видин – приказки и снимки на запуснатите помещения. Отделихме необходимите над 200 000 лева и за първи път от 30 години, Община Видин придоби недвижима собственост. С 350 000 лева основно ремонтирахме покрива, помещенията за тренировки, хотелската част, санитарните възли. И за тази покупка, „вечните“ съветници бяха против. Подкрепяхме видинския спорт не само на думи. За първи път от 10 години Общината реално изплащаше субсидията на спортните клубове, в размер на 300 000 лв. годишно. Община Видин е една от малкото общини в България, която отдава безвъзмездно базите си на спортните клубове, за да развиват дейността си. Клубовете не заплащат нито режийните разходи, нито поддръжката на базите и помещенията. И тук беше направен опит за фалшива новина, за да се омаловажи грижата на Общината към спортистите… С приказки и с лъскави обещания не се решават проблеми, трупани с години – решават се с работа. „Работа за Видин” не просто е правилното послание, а честното послание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай