Милев: Кюстендилската полиция няма „да пие кафе“ на тези избори

При нас май няма да има Екзитпол, така че ще разчитаме кафето да ни предрече изборния резултат, казва независимият кандидат за кмет на Кюстендил

Милев: Кюстендилската полиция няма „да пие кафе“ на тези избори | StandartNews.com

- Как така без сутрешно кафе, г-н Милев?

- Сутрешното кафе в неделя за ободряване на сетивата и добро настроение в изборния ден е задължително. При нас май няма да има Екзитпол, така че ще разчитаме кафето да ни предрече изборния резултат. Другите кафета през деня, вечерта и нощта, докато избирателите гласуват или докато се броят бюлетините, оформят и предават протоколите не са препоръчителни. Може инцидентно да вдигнат нечие кръвно. И хоп – инфарктна изборна ситуация.

- Очаквате ли изненадваща, инфарктна, както казвате, изборна ситуация?

- Нашата компания спретна изненадваща кампания за кюстендилци. Подозирам, че и леко инфарктна за опонентите от щаба на бившия кмет. След такава кампания  очаквам и някои инфарктни ситуации в изборния ден. Самата Алена предрече балотаж. Ще видим какво е започнало да става.

- Вие навярно знаете какво е започнало да става. Ориентирайте ни моля!

- Кюстендилското общинско тресавище започна да се размества. Хвърлихме няколко камъка в блатото. Честността на изборите беше първата ни задача. Искахме лично да проверим и да се убедим как работи ОИК Кюстендил, какви са нагласите там. Направихме го и взехме съответни мерки, за да опазим правото на кюстендилските граждани свободно да изразят волята си. Регистрирахме и обучихме представители и застъпници, поканихме и независима мисия за гражданско наблюдение, както правят в Европа. Опазването на законността на изборния процес изисква включване на много още механизми за противодействие на престъпните практики. Съвсем не е достатъчно бившия кюстендилски кмет да покани пиарката ми в Храма и там да й се закълне в своята изборна девственост. Шегички. Добре, че ги има, та да се посмеем.

- Усмихнат бяхте по време на кампанията, а много сериозни проблеми поставяхте.

- За сериозните неща също може да се говори с усмивка. Усмивката е ведрост и чистота на душата. Точно това е нужно на кюстендилската общинска хазна, например, за да заработи в полза на гражданите и общината, а не за кметско забогатяване.  

- Пълна или празна общинска хазна наследявате?

- И кюстендилци най-често за хазната питат – пълна ли е, празна ли е. Очевидно хазната е понапълнена с мърсотия, щом толкова много се говори за нея. „Дека са парите?“ тук се питат. Май Прокуратурата вече знае отговора.

През очите на професионалист виждам хазна пълна с висок консолидиран общински дълг. Общината има облигационен заем, изтеглен като целеви и по-късно трансформиран в инвестиционен. За хората, разбиращи от финанси и кредитиране подобна трансформация дава много допълнителна информация за модела на общинския финансов мениджмънт. Направено е трансформиране на кредита в инвестиционен, поради продължаваща липса на пари. Отделно, решението е неморално спрямо кюстендилци и граничи с опит за закононарушение. Виждам още и висящи дългове към ФЛАГ, а и новогласувани дългове, но все още не получени. Има и сметка с неразплатени общински задължения към фирми, към бизнес за вече извършени услуги и дейности. Част от тях са публични.

Не виждам финансово планиране и мениджмънт с цел да се служи на общината и хората. Не виждам планиране на финансови рискове и план за действие при евентуални финансови кризи. За сметка на това в момента активно се развива кризисен пиар от страна на щаба на бившия кмет, маскиран като кризисен пиар на общината, която се опитва да си спаси реномето.

Нека веднъж завинаги да стане ясно – пиарът е само красива опаковка, ако си успял да привлечеш към каузата си талантливи пиари. Истинските неща, реалните проблеми се решават от подготвените мениджъри, от добрите стопани и техните екипи. 

- Защо да Ви повярват кюстендилци, че ще бъдете добър стопанин на родната им община?

- Добрият стопанин вижда проблемите и ги решава. Прави нещата, а не само обещава, че ще ги направи. Видях в общината голям проблем – няма места в гробищните паркове, а пейките в градските градинки са все по-празни. Демографска криза, казва бившия кмет и предлага „революционни решения“ за лечение на мъжкия стерилитет с кюстендилска минерална вода. Не! Не е сериозно! Не е управленско! Не показва качества на добър стопанин!

Работа трябва. Доходна и достойна. Работа, която не къса родната връзка на кюстендилци със земята им и плодовете на техния труд. Още нещо – образование, повишаване на квалификацията на кюстендилци. Успях да посетя две чудесни училища в града – едното в кв. „Изток“ с 400 деца, другото в с. Раждавица с 40 деца на седмичен пансион и 20 на дневно обучение. За образованието, възпитанието и интеграцията на кюстендилските деца и млади хора и кметът трябва да се грижи, ако е добър стопанин. Има как. Ето, много е просто – събрахме книги и ги дарихме на училищни и читалищни библиотеки в общината, да четат децата, родителите им, да се просвещават. И трето основно нещо, добра и надеждна здравна грижа. Не да се затварят болнични отделения, а да се разширява здравната медицинска и балнеоложка мрежа – както за кюстендилци, така и за гостите на общината.

- Да се върнем на кафето. Пил ли сте наскоро социологическо кафе. Какво вещае то?

- Брей! До къде я докарахме с разрухата! Такава голяма наука, като социологията, до социологическо кафе да я принизяваме. Кампанията за Кюстендил, която вече започна, се развива на няколко нива, включително и на социологическо. Как да направя социо-демографки анализ на състоянието на общината, без социология?  Но не социология, която отчита на кой колко му се вдига процента, а една друга по-системна научна социология, която може да прогнозира развитие на тенденции.

- Ще успеете ли да обърнете негативните тенденции в развитието на Кюстендил?

- Правя каквото мога. Най-важното днес и утре е да се гарантира честност и свободност на изборите, значително да се намалят фалшификациите и опитите за подмяна на вота на гражданите. Този път кюстендилската полиция няма да пие кафе, а ще работи за кюстендилци и общината. Просто сервитьорката няма да дойде и с усмивка да поднесе чашките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай