Конгломерат от фирми е обсебил Добрич

Ще направя обществен съвет, всеки ден ще има приемен час, казва кандидатът за кмет Йордан Апостолов

Конгломерат от фирми е обсебил Добрич | StandartNews.com
  • Ще направя обществен съвет, всеки ден ще има приемен час, казва кандидатът за кмет Йордан Апостолов

Йордан Апостолов е кандидат за кмет на Община Добрич, подкрепен от НФСБ (АБВ, ЗС "Ал.Стамболийски", ЗНС). Той е семеен, с две деца, завършил е две висши образования - магистър "Банково дело" и агроном "Растителна защита". Апостолов е един от създателите на сдружението "Граждани в повече" в Добрич, бизнесмен, депутат в 44 Народно събрание, зам.-председател на Комисията по земеделие и член на Комисията по бюджет и финанси.

- Г-н Апостолов, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Община Добрич?
- Мисля, че през годините, в които съм работил, съм работил и за Добрич, независимо че не съм бил в политиката. Сложил съм някакъв отпечатък със своята дейност в този град и мога с основание да претендирам, че имам нужните качества и умения да се включа в тази битка. Градът е една динамична структура, живо същество и всеки управленец трябва да чувства пулса на събитията, за да може да вземе правилното решение.
- По какъв начин можете да бъдете полезен на гражданите, за да се чувстват те по-близо до своите управляващи на местно ниво?
- Ние ще се грижим повече за гражданите, ще сме по-близо до тях. Не искаме да стоим изкачили десетте стъпала на сградата на общинската администрация и да ги забравим ниско долу. Гражданите трябва да бъдат чути, да бъдат върнати в управлението. Те са пулсът на събитията и ние трябва да ги призоваваме да бъдат заедно с нас във всичко.
- Как смятате да осъществите тези си идеи на практика?
- Това ще се осъществи чрез обществен съвет, който ние искаме да сформираме. В него гражданите, които ни избират и ни поставят отговорностите, ще могат свободно да комуникират с нас. За да са близо те до нас и ние до тях, искаме и да въведем приемно време всеки ден за по един час. В противен случай хората трудно достигат до местното управление.
- Един от основните проблеми на Община Добрич е липсата на работни места и недостатъчното заплащане на вече наетите работници. Как, според Вас, една община може да се справи с условията за работа, които се предлагат в нея, като тук, разбира се, говорим и за частния сектор?
- Ролята на Общината е да осигурява участие на местния бизнес и гражданите в своите проекти, за да могат работодателите да се развиват, а служителите им да получават добро заплащане. Проблеми с работата в Добрич при всички положения има. Колко от добруджанските фирми  са участвали досега в изпълнението на обществени поръчки като главни изпълнители? Мога да Ви кажа, че те клонят към нула.
- Причината за това не се ли крие в малкия капацитет на местните фирми?
- Категорично не. Ако нямаха капацитет, защо именно добрички фирми се наемат като подизпълнители и изработват цялата обществена поръчка? Истината е, че конгломерат от фирми са обсебили града ни, вземат всичко от всеки и оттам нататък изцеждат местните фирми, като ги карат да работят само за трудовите възнаграждения, горива и преки разходи.
- През последните години виждаме засилен отлив от Добрич на млади хора и проблемът не е само в демографската криза, но и в тенденцията за емиграция, както към по-големи градове в България, така и в чужбина. Как общината може да се справи или да повлияе на този процес?
- Отливът на млади хора се наблюдава не само в Община Добрич, но и в цяла България и ние много трудно можем да сме встрани от тази тенденция. Въпреки това аз си мисля, че общината може да се опита да привлече младите хора, да ги акумулира в проекти на общината чрез различни социални дейности.
- Заговорихте за учениците, какво обаче можете да направите за най-малките деца - тези, които посещават яслите и градините?
- Мисля, че спокойно мога да поема ангажимент за намаляване с 50% на таксите в детските градини. За да помогнем на хората да преодолеят слабостите, които имат във финансов аспект, смятам, че общината трябва да бъде на тяхна страна и да е съпричастна с техните проблеми.
- Проблемите в здравеопазването са много и тук Община Добрич също не прави изключение. Мислите ли, че като кмет можете да подобрите грижата за здравето на хората в Община Добрич?
- Нашата областна болница е държавна. Винаги, когато държавата е правила назад във времето някаква инвестиция, тя е настоявала за увеличаване на капитала й в МБАЛ Добрич. По този начин акциите на Община Добрич са намалявали. При така създалата се ситуация общината не може да изпълнява никакви политики по отношение на конкретното здравно заведение. Но нека не забравяме, че хората, за които трябва да се грижим, са тук. Имаме две ДКЦ-та. Щом нямаме механизми да влияем на дейността на държавната болница, можем да развиваме поне тях.
- Каква трябва да бъде администрацията на Община Добрич?
- Администрацията трябва да бъде гид на гражданите, да води хората към решаването на проблемите им, а не да им създава такива. Администрацията трябва да бъде научена как може да решава проблемите на хората веднага на самото работно място.
- Като кмет как бихте изпълнявали проекти, без значение от кого са финансирани те?
- Думата за отговор е една - контрол. Който и да е следващият кмет, той ще се сблъска през идните поне две години с договори и процедури, които не могат да бъдат променени. Оттук нататък, за да бъдеш успешен и за да не излъжеш хората, единствената печеливша форма е контролът. Това поне общината може да го направи по блестящ начин. И ако някой изпълнител не си е свършил работата, то той няма да си получи и съответното заплащане.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай