Фандъкова:Не нагласявам никакви поръчки /ОБНОВЕНА/

Ако се съобразяваме с изборите, ще изгубим 217 милиона лева, отговори кметът на Мая Манолова

Фандъкова:Не нагласявам никакви поръчки /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Ако се съобразяваме с изборите, ще изгубим 217 милиона лева, отговори кметът на Мая Манолова
  • В битката на Манолова за София и лакомията ѝ за власт жертва са гражданите, обявиха и общинарите на ГЕРБ в столицата

Аз лично се притеснявам, че през последните седмици г-жа Манолова говори само за обществени поръчки и се притеснява, че те се правят сега. Обществените поръчки са средството и инструментът да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не зная, ако г-жа Манолова знае друг, нека да го каже.

ВИЖ ОЩЕ: Манолова "хваща бас" за обществена поръчка за 80 млн.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за нов мандат, в отговор на обвиненията на нейния опонент Мая Манолово, че предизборно нагласява обществени поръчки.
,,Очевидно г-жа Манолова не е информирана за условията и сроковете по оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, това означава да лишим града от тази огромна възможност - това са 217 милиона лева, които ние успяхме да защитим по оперативната програма. Има си срокове, трябва да се работи независимо от всякакви избори. И последно да я успокоя отново - всъщност протоколите и приключването на тези поръчки, за които тя говори, ще бъдат със срокове, които ще бъдат по времето на новоизбрания кмет. Така че, очевидно тя се интересува изключително много, знае кой ще спечели, знае кой трябва да спечели, аз не зная, аз такава информация нямам. Така че наистина съм притеснена от това, че с подобни приоритети може да се блокира развитието на града и да се загубят и да се загубят европейски средства'', обясни Фандъкова.

,,Лобирам за софиянци за това да можем всички да дишаме по-чист въздух. Това са процедури, които отразихме още през лятото и които бяха отразени от всички медии. Това са процедурите за закупуване на електробуси, тролейбуси и трамваи – 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 нови трамвая. Тези процедури са със защитените средства по ОПОС в мярката за по-чист въздух. Какво по-важно от това да можем 100% да подменим автобусите с по-екологични, да можем 100% да подменим тролейбусите, като най-екологичният транспорт е електротранспорта и, разбира се, да продължим подмяната на трамваите, като транспорта, който заедно с метрото прави транспортната свързаност'', подчерта още кметът на София.

Малко по-късно с позиция излезе и ГЕРБ. В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите, се казва впозиция на групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет. Манолова е опитен политик и е учудваща некомпетентността, която проявява по елементарни въпроси. С изявленията си за обществените поръчки, г-жа Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти, тяхната защита и изпълнение, посочват от ГЕРБ.

"До края на 2019 г. София има възможност да защити проекти за екологичен транспорт - 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая. Така нареченият "независим" кандидат на БСП Манолова повтаря поведението си от времената на подкрепяния от нея кабинет "Орешарски", когато европейските програми бяха затворени за България. Нека си спомним, че с нейния глас тогава се създаде Министерство на инвестиционното проектиране, чиято цел бе да отклони финансови средства от София и да блокира развитието на града“, заявяват още от ГЕРБ. И заключват: "Никоя от размахваните от Манолова обществени поръчки няма да приключи преди изборите, но тя не знае това, очевидно защото не си е направила труда да се запознае с процедурите. В битката на Манолова за София и лакомията ѝ за власт жертва са гражданите".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай